Internacional 03/06/2023

El retorn del Hvaldimir, la 'balena espia' de Putin

L'aparició a Suècia d'una beluga suposadament ensinistrada per l'exèrcit rus el 2019 va aixecar sospites sobre programes d'espionatge a l'Àrtic

3 min
La balena blanca Hvaldimir, coneguda com la "balena espia" russa.

BarcelonaUna balena blanca de cinc metres de llarg va aparèixer diumenge passat a la costa oest de Suècia, al port de Hunnebostrand, on es va desplegar un dispositiu per alliberar-la d'una xarxa on havia quedat embolicada. El simple fet que una beluga aparegui en una costa tan poblada (i tan lluny de les aigües àrtiques on solen viure aquests cetacis) ja va generar enrenou, que es va amplificar, encara més, quan alguns experts van assegurar que es tractava d'un exemplar particular, el Hvaldimir, una suposada balena espia de Rússia.

La beluga es va fer famosa el 2019, quan va aparèixer a prop de l'illa noruega d'Ingøya, al mar de Barentsz. En aquell moment va cridar l'atenció el seu comportament estranyament dòcil: s'acostava als pescadors sense cap recel i obria la boca de manera insistent, esperant menjar. A més, duia un arnès amb un suport per a una càmera i una inscripció sospitosa: "Equip Sant Petersburg". Tot plegat, va donar ales a la hipòtesi que es tractava d'una balena ensinistrada per Rússia. Va ser llavors quan a Noruega la van batejar –a través d'una enquesta de la televisió pública NRK– amb el nom de Hvaldimir, un joc de paraules entre la paraula hval (balena en noruec) i el nom rus Vladímir.

L'illa d'Ingøya està situada a uns 400 quilòmetres de distància de Múrmansk, on hi ha la base de la Flota del Nord, la més gran de les quatre flotes navals de les forces armades russes. La península russa de Kola és una de les regions més militaritzades del país, on s'emmagatzemen un gran nombre d'armes nuclears. I el mar de Barentsz és una àrea geopolítica estratègica, on es controlen els moviments submarins occidentals i russos.

Fa quatre anys, quan la balena va aparèixer per primer cop a l'Àrtic noruec, responsables de la Direcció de Pesca de Noruega van conjecturar que s'havia escapat d'un tancat i que podria haver estat entrenada per la marina russa, ja que semblava molt acostumada a estar envoltada d'humans. L'agència d'intel·ligència noruega també va obrir una investigació i va concloure que era probable que el cetaci hagués estat entrenat per Rússia. Amb tot, Moscou mai ha fet cap comentari oficial sobre aquelles especulacions.

Animals per a fins militars

Les balenes beluga tenen una gran capacitat d'ecolocalització i poden submergir-se fins a 700 metres de profunditat, més que la gran majoria de submarins militars. La hipòtesi que el Hvaldimir sigui un cetaci ensinistrat no és forassenyada, tenint en compte que les forces armades de diferents països han utilitzat mamífers marins per a finalitats militars durant dècades. El 1959, els Estats Units van començar a entrenar dofins i lleons marins perquè detectessin amenaces sota l'aigua, com ara mines o altres objectes perillosos, en un programa que encara està actiu. Aquest tipus d'animals s'han fet servir en zones de combat, com les guerres del Vietnam i de l'Iraq, però la marina nord-americana sempre ha assegurat que no es fan servir per a missions d'atac.

La Unió Soviètica va seguir els mateixos passos i als anys 60 va engegar un programa d'ensinistrament de mamífers marins. Amb la caiguda de l'URSS, el projecte soviètic, amb base a Sebastòpol, va passar a la marina d'Ucraïna, que va abandonar els entrenaments, tot i que el 2012, l'agència russa RIA Novosti va informar que Kíiv els havia reprès i que estava ensinistrant dofins per atacar possibles enemics. Quan Rússia va envair i es va annexionar Crimea, va reprendre el control del programa i el va impulsar. L'abril de l'any passat, després que Moscou llancés la invasió a gran escala d'Ucraïna, l'Institut Naval dels Estats Units va assegurar que imatges de satèl·lit revelaven que Rússia havia reforçat amb dofins la defensa de la base naval del mar Negre, en l'ocupada Sebastòpol, per prevenir sabotatges submarins.

A més, els últims anys s'han publicat diverses informacions que apunten que Rússia està desenvolupant nous projectes d'entrenament de mamífers marins també a l'Àrtic, coincidint amb l'ampliació del domini militar rus a aquesta zona estratègica del planeta. El 2017, la cadena de televisió Zvezda, propietat del ministeri de Defensa, va publicar un informe de l'Institut d'Investigació de Biologia del mar de Múrmansk, que investigava si animals com belugues, dofins i foques podien fer-se servir per "vigilar les entrades a les bases navals, ajudar els bussejadors d'aigües profundes i, si calgués, matar qualsevol persona estranya que entri al seu territori", segons recollia el portal The Siberian Times.

El 2019, després que el Hvaldimir aparegués a Noruega, informacions basades en intel·ligència de fonts obertes (OSINT) van revelar que Rússia havia establert dues instal·lacions per a balenes beluga en una base naval secreta a la badia d'Olenya, a Múrmansk, suposadament responsable de missions d'espionatge submarí de l'exèrcit rus.

stats