Xina
Internacional 29/01/2021

El Regne Unit llança el visat per als ciutadans de Hong Kong

La Xina adverteix a Taiwan que buscar la independència "significa la guerra"

2 min
Aeroport Internacional de  Hong Kong.

El Regne Unit posarà en marxa aquest diumenge el seu nou visat per a ciutadans de Hong Kong, que permetrà als que tinguin nacionalitat britànica a més de la xinesa viatjar i instal·lar-se a viure en territori britànic. El moviment, que va ser la principal resposta del govern de Boris Johnson a la campanya de repressió de la Xina a les protestes pro democràcia de Hong Kong, pot afectar fins a tres milions de hongkonguesos que mantenen encara la doble nacionalitat britànica. Podran viure cinc anys al Regne Unit i després optar a la ciutadania britànica de ple dret.

L'anunci del nou visat, el juliol passat, ja va indignar les autoritats xineses, que el van qualificar d'ingerència en els assumptes interns. "Estic immensament orgullós d'haver donat aquesta nova ruta per als ciutadans de Hong Kong amb nacionalitat britànica, perquè visquin, treballin i crein una llar al nostre país. Fent-ho hem fet honor als lligams històrics i l'amistat amb el poble de Hong Kong i defensem la llibertat i l'autonomia, valors que tant el Regne Unit com Hong Kong aprecien", ha dit Boris Johnson.

La decisió del Regne Unit responia a l'aprovació de la llei de seguretat per a Hong Kong, amb la qual la Xina va voler acabar amb les protestes contra el govern central xinès desfermades a l'illa durant tot l'any anterior i que va propiciar la detenció de diversos líders del moviment prodemocràtic, entre els quals el jove Joshua Wong.

La Xina ha endurit la seva política cap a Hong Kong i també cap a Taiwan, fins i tot amb maniobres militars pròximes a l'illa. Aquest mateix dijous, a més, el portaveu del ministeri de Defensa xinès ha advertit clarament que qualsevol intent per part de Taiwan de buscar la independència "significa la guerra". "Els diem molt seriosament a les forces independentistes de Taiwan que els que juguen amb foc s'acaben cremant i la independència de Taiwan significa la guerra", ha dit Wu Qian, portaveu del ministeri de Defensa.

El govern xinès responia així als senyals d'acostament que la nova administració dels Estats Units, presidida per Joe Bien, ha fet cap a Taiwan.

stats