Putin s'organitza un bany de masses per defensar la seva guerra

Amb motiu del vuitè aniversari de l'annexió de Crimea, el president convoca desenes de milers de persones en un estadi de futbol

Leandro Gutiérrez
4 min
El president rus, Vladimir Putin, assisteix a un concert commemoratiu del vuitè aniversari de l'annexió de Crimea per part de Rússia a l'estadi Luzhniki de Moscou

Tbilisi (Geòrgia)Bany de masses de Vladímir Putin per commemorar el vuitè aniversari de l'annexió a Crimea per part de la seva Rússia. També per defensar la guerra a Ucraïna. Prop de 80.000 persones han rebut el president, erigit en gran estrella de l'esdeveniment, a l'estadi de futbol Lujnikí, que va acollir la final de la copa del món el 2018. Sota el lema "Per Rússia, per un món sense nazisme", s'ha organitzat un concert seguit per 200.000 persones més a l'exterior del recinte. Les graderies i el voltant de l'estadi, pleníssimes de banderes russes. Aclamat constantment per un públic gairebé embogit, Putin ha subratllat que la invasió contra els veïns ucraïnesos és una missió "alliberadora". També ha fet referència a la Bíblia per justificar l’ofensiva. "Alliberar la gent del patiment, del genocidi, és la principal motivació de l'operació militar que ha començat al Donbass i a Ucraïna. Aquest és l'objectiu. Sabeu? Recordo aquestes paraules de la Bíblia: «No hi ha més amor que algú que dona la seva ànima pels seus amics», ha assegurat. A més del líder rus, també hi han assistit altres grans veus de l’oficialisme putinià, com Serguei Lavrov, ministre d’Assumptes Exteriors; Margarita Simonian, directora del canal estatal RT, i Dmitri Peskov, el portaveu del Kremlin.

A banda de banderes russes també hi han abundat pancartes o samarretes amb la lletra Z, símbol del suport a l’exèrcit rus per l’expressió “Za pobedu” (per la victòria), que s'ha popularitzat des de l'inici de l'ofensiva contra Kíiv. La Z no només és un símbol de suport a la guerra i al govern, també s’està fent servir per marcar als que es posicionen contra la guerra, com per exemple pintant les portes dels domicilis dels dissidents. Cada cop hi ha menys espai per a la dissidència a Rússia. A més, i segons agències occidentals com Reuters, molts funcionaris estatals, com professors o treballadors del metro de Moscou, han estat obligats a assistir a l’esdeveniment, pressionats per l’administració local o pels seus superiors. També hi havia una important presència d’infants i joves entre el públic. Altres mitjans com la BBC expliquen que els estudiants han rebut permís per saltar-se classes si assistien a “un concert”.

"No havíem tingut aquesta unitat des de fa molt de temps", ha dit Putin. No ha parlat de la xifra de soldats russos morts a Ucraïna, desconeguda perquè el Kremlin continua sense compartir-la. Tampoc ha parlat de la creixent persecució a tots aquells russos que denuncien la guerra, ni dels mitjans de comunicació que tanquen o fugen espantats per una nova llei que pot castigar amb 15 anys de presó aquelles informacions que no diguin el que el seu govern vol sentir i que, per exemple, parlin de guerra o invasió i no d'operació militar especial. Tampoc ha parlat de la fuga de grans multinacionals que ha deixat els russos sense Mc Donald's o Starbucks, ni de les sancions que arriben des d'Occident i que amenacen de mort l'economia de Moscou.

El president rus Vladímir Putin pronunciant el discurs durant el concert celebrat per commemorar el vuitè aniversari de l'annexió de Crimea per part de Rússia a l'estadi Lujnikí..

"Traïdors a la pàtria"

El bany de masses ha sigut sobtadament tallat en la retransmissió de televisió que se n'ha fet. Testimonis presencials han assegurat que no hi havia hagut cap problema i que el president rus havia acabat normalment el seu discurs. El Kremlin, posteriorment, ha parlat de problemes tècnics en la retransmissió, que després s'ha emès sencera. Una possible raó dels problemes tècnics, però, ha emergit a través de les xarxes socials. Perquè de les imatges captades amb els telèfons mòbils es desprèn que Putin ha pronunciat la seva exaltació patriòtica rere una enorme mampara antibales. En la retransmissió oficial de la televisió russa, però, la mampara no es veia.

"Jo vaig créixer a l'URSS, la meva vida és a l'URSS. Coets, el millor ballet, les noies més maques del planeta i la victòria a la Segona Guerra Mundial”, ha cantat una de les bandes que han participat en el gran concert. El públic també cantava a viva veu. Altres grups han interpretat velles cançons bèl·liques. “Endavant, Rússia!", deien. Hi han actuat cantants com Grígori Leps i Liubé, i alguns grups de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, els territoris separatistes d'Ucraïna que el Kremlin va reconèixer per justificar l'inici de la invasió.

El llenguatge fa dies que és especialment bèl·lic, polaritzador. Dimecres el president rus, Vladímir Putin, va pronunciar un discurs contundent, intimidatori, contra els seus propis compatriotes en què carregava durament contra els “traïdors a la pàtria”. Afirmava que “el poble rus sap distingir entre els veritables patriotes i l’escòria”, i creu que “Occident vol utilitzar els quintacolumnistes, que busquen aconseguir el seu objectiu, la destrucció de Rússia”. Sense matisos, va concloure: “Aquesta neteja de la nostra societat enfortirà encara més el nostre país, la nostra solidaritat, la nostra cohesió i la nostra preparació per a qualsevol repte”.

stats