Internacional 13/10/2022

Putin ofereix a Turquia ser la porta del gas rus a Europa

El president rus considera l'opció turca molt més segura que els gasoductes Nord Stream

3 min
Erdogan i Putin durant la trobada d'aquest dijous.

IstanbulLes trobades entre Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan, que només es poden celebrar allà on el castigat president rus pugui aterrar, són més que habituals. La d'aquest dijous al Kazakhstan ha girat entorn d'uns interessos mutus que també afecten tercers: el gas. Amb un hivern que ja truca a la porta i les relacions entre Rússia i Occident en coma, l'equilibrista Erdogan –que s'ha erigit en un dels principals mediadors a Ucraïna– ja busca la manera de treure'n un bocí, mentre Putin sap que no es pot menjar la producció nacional de gas per esmorzar. “Hem anunciat la nostra intenció de fer de Turquia la ruta i el centre de gas més fiable per a la Unió Europea en el subministrament”, ha dit Vladímir Putin després de la reunió celebrada a Astana, en el marc de la Conferència sobre Interacció i Mesures de Confiança a Àsia. Què vol dir això? Que Moscou vol que Ankara, aprofitant el Turk Stream –que travessa el mar Negre–, es converteixi en una gran porta d'entrada de gas rus cap al continent europeu, sense dependre dels gasoductes Nord Stream. "Ahir vam acordar amb Gazprom estudiar la construcció d'un sistema de gasoductes i la creació d'un centre de gas a Turquia per a la venda a tercers països, principalment europeus, si hi ha interès", detallava el president. Erdogan encara no ha donat cap resposta oficial.

Segons Putin, “Turquia ha demostrat ser la ruta més fiable per als enviaments de gas natural a la Unió Europea. S'ha convertit en una ruta molt més segura que la d'Europa”. Putin va qualificar aquesta setmana d'“acte de terrorisme internacional” les explosions que van fer malbé els gasoductes Nord Stream 1 i 2. Putin, que va argumentar que el propòsit de les explosions és "soscavar la seguretat energètica de tot un continent" i "bloquejar les fonts d'energia barata", no va trigar a assenyalar els Estats Units i països amb rutes alternatives de subministrament d'energia a Europa, com Ucraïna o Polònia, d'estar al darrere de l'incident. En canvi, Washington i Brussel·les apuntaven cap a Moscou per explicar unes explosions que van generar encara més inestabilitat energètica al Vell Continent.

L'altra raó que utilitza l'home fort del Kremlin per argumentar la seva aposta turca és l'alça dels preus del gas, motiu de discòrdia per a la població global, especialment l'europea. En aquest sentit, Putin creu que Erdogan és la solució: "Gràcies a aquest nou centre que s'establiria a Turquia, podríem regular el preu fàcilment a un nivell de mercat normal sense cap influència política”. Un altre argument que, segurament, no compraran des d'Occident, ja que fa mesos que apunten que Rússia és partidària d'un increment de les factures energètiques, que sempre ve acompanyat de malestar social i, per tant, afavoreix la inestabilitat política.

Tot i això, el mateix president també va afirmar aquesta setmana que els gasoductes Nord Stream es poden reparar i reiniciar si es continua adquirint el gas i se'n garanteix la seguretat: “La pilota és al camp de la Unió Europea. Si volen, obrim l'aixeta”, va dir. Però la ruta alternativa del Turk Stream guanya força i Erdogan posarà totes les facilitats.

També energia nuclear

Els vincles energètics entre russos i turcs no són nous. De fet, els dos mandataris tenen diversos projectes en marxa a part del Turk Stream. Durant la trobada, Erdogan ha explicat en quin estat es troba la nova planta nuclear que Rússia construeix al sud d'Anatòlia. "Akkuyu és un pas molt important. L'obertura de la primera turbina es farà el primer semestre de l'any vinent”, ha dit el màxim mandatari turc. A més, també ha parlat del projecte d'una segona planta al nord del país, també finançada per Moscou.

La trobada també havia de servir perquè Erdogan intentés convèncer Putin per pactar un alto el foc. El mandatari nascut a Sant Petersburg ha obviat la proposta i no ha fet cap pas en aquest sentit.

stats