CRISI POLÍTICA
Internacional 17/03/2019

Protesta massiva a Belgrad contra el president serbi

Les forces de seguretat van utilitzar gasos lacrimògens per intentar dispersar els manifestants i es van registrar escenes de violència

Ara
2 min
Els manifestants al voltant del palau presidencial a Belgrad.

BarcelonaDesenes de milers de persones es van concentrar ahir davant de la seu de la presidència sèrbia a Belgrad per protestar contra el president, el conservador Aleksandar Vucic, a qui acusen de governar de manera autoritària. “Vucic, lladre!”, “Aquest és el teu final!” o “Detinguin Vucic!” eren algunes de les consignes que corejaven els manifestants, que van impedir durant hores que el mandatari pogués abandonar l’edifici. Les forces de seguretat van utilitzar gasos lacrimògens per intentar dispersar els manifestants i es van registrar escenes de violència.

Les protestes contra el president van començar el 8 de desembre i es repeteixen cada dissabte. Es considera que són les manifestacions més importants a Sèrbia des que el Partit Progressista Serbi de Vucic va arribar al poder l’any 2012. Els manifestants acusen les autoritats d’autoritarisme i d’haver agredit persones crítiques amb el govern, i reclamen més llibertat d’expressió, més democratització i més pluralisme polític.

Irrupció a la televisió pública

La d’ahir va ser la segona jornada consecutiva de protestes al país. Dissabte un grup de manifestants van irrompre a la seu de la televisió pública sèrbia RTS, a Belgrad, per denunciar la “parcialitat” del mitjà de comunicació a favor del govern. Segons la televisió regional N1, les persones que van entrar a l’edifici de la RTS estaven liderades per Bosko Obradovic, dirigent del partit d’ultradreta Dveri.

Ahir el president Vucic va oferir una roda de premsa al palau presidencial mentre els manifestants l’assetjaven. “Mai permetrem que una minoria de mil, dos mil, cinc mil o cent mil persones aconsegueixin el poder de manera violenta”, va assegurar el dirigent polític, que va acusar els líders de les protestes de ser “feixistes” i “magnats responsables de malversacions milionàries”. El president també va advertir que no permetrà cap altre incident com el que va succeir dissabte a la televisió pública, i que tots els responsables seran jutjats.

stats