Internacional 10/08/2021

Polònia cedeix davant la Unió Europea i eliminarà un polèmic òrgan judicial

El govern polonès eliminarà la Cambra Disciplinària, un òrgan incompatible amb els tractats de dret de la UE

ARA
2 min
El líder del partit governant polonès de Llei i Justícia (PiS), Jaroslaw Kaczynski, assisteix a la commemoració del 77è aniversari de la insurrecció de Varsòvia a la plaça Krasinskich de Varsòvia

El líder del partit d'ultradreta Llei i Justícia (PiS), Jaroslaw Kaczynski, ha confirmat que el govern modificarà el projecte de reforma constitucional i eliminarà la Cambra Disciplinaria com a resposta a les sancions plantejades per la Unió Europea, un òrgan polèmic que ha sigut considerat una amenaça per la independència dels tribunals polonesos.

Kaczynski dona així per tancat el conflicte amb Brussel·les. "Dissoldrem la cambra disciplinària en la seva forma actual i d'aquesta manera el motiu de la disputa desapareixerà", ha dit, segons recull l’agència Reuters. El mandatari ha dit que espera la dissolució per al mes de setembre, però que això no significa que la funció que exerceix desaparegui per complet. "Volem reformar-lo, no per la decisió del TJUE, sinó perquè no està complint les seves obligacions", ha apuntat. Per tant, la intenció final serà substituir-la per una altra, però assegura que ho fa en contra de la seva voluntat i acusa la justícia europea de sobrepassar les seves competències.

La Cambra Disciplinària del Tribunal Suprem polonès, que equivaldria al Consell General del Poder Judicial espanyol, ja que tots dos han de vetllar per la independència judicial, està formada només per jutges seleccionats pel Consell Nacional del Poder Judicial, que des del 2017 són escollits pel Parlament polonès, on té la majoria el partit ultraconservador Llei i Justícia (PiS). La funció de la cambra és revisar les decisions preses en procediments disciplinaris contra jutges, cosa que a la pràctica significa fer pressió perquè alguns tribunals del país no elevin qüestions a la justícia europea, alhora que permet retirar la immunitat de jutges per poder-los detenir o suspendre.

El TJUE va afirmar al juliol que aquest organisme "no és compatible" amb les lleis europees i va ordenar a Polònia que l'abolís si no volia fer front a multes econòmiques, com el retard del tràmit per al desemborsament de les ajudes europees destinades a la recuperació econòmica, amb què Varsòvia espera rebre fins a 36.000 milions d’euros.

Un exemple del que a la pràctica resulta l'actuació de la cambra és el jutge Igor Tuleya, conegut per lluitar per la independència del poder judicial a Polònia. Després d'haver sigut objecte d'una causa judicial polititzada, se li va revocar la immunitat al novembre i ja ha sigut citat a declarar davant l'òrgan, el qual no reconeix, fins a tres vegades. Si segueix negant-s'hi, podria ser obligat a comparèixer a la força i condemnat a tres anys de presó.

stats