Partisans a Crimea: una xarxa clandestina per sabotejar l'exèrcit rus

Els atacs a les bases russes requereixen suport local, segons els analistes

3 min
Treballadors erparant la via del tgern a Crimea

BarcelonaPer aturar la invasió russa, Ucraïna no compta només amb el seu exèrcit i les armes que li forneixen els Estats Units i els països europeus. També ha erigit una xarxa clandestina d'agents i informadors, que recupera la tradició dels partisans de la II Guerra Mundial, desplegats als territoris que han caigut sota l'ocupació de Moscou. Recullen informació sobre els moviments de tropes enemigues, assenyalen objectius, fan accions de sabotatge als trens que transporten material militar, ataquen els que consideren "col·laboradors" o pengen als carrers i cases propaganda pro-ucraïnesa. En les últimes setmanes, ara que Kíiv prepara una ofensiva sobre els territoris ocupats al sud per recuperar la ciutat de Kherson, la primera gran població que va caure en mans de l'exèrcit rus, les accions d'aquesta guerrilla han guanyat protagonisme.

Dimarts Moscou va reconèixer que l'explosió d'un dipòsit d'armes al nord de Crimea havia estat un "sabotatge" i ahir en va responsabilitzar una misteriosa cèl·lula islamista que actuaria en connivència amb Kíiv. Però l'atac arribava només una setmana després d'una gran explosió en una altra base militar russa a Crimea. "Fos amb míssils o amb forces especials infiltrades rere les línies enemigues, el que compta és que l'exèrcit ucraïnès ha trobat la forma d'atacar les bases militars russes a Crimea", explica a l'ARA Mikhailo Samus, director de New Geopolitics Research Network. I en aquestes operacions secretes sempre és necessari suport local: "Ni tan sols forces especials poden fer aquesta mena d'accions en un territori totalment hostil", afegeix.

Un exèrcit d'informadors

Y.O. és un activista de Crimea que ara viu al nord-est d'Ucraïna i demana no ser identificat per por a represàlies contra la seva família. Relata: "A Crimea hi ha molta gent pro-ucraïnesa, que des del principi de l'ocupació [Moscou es va annexionar la península el 2014] hem estat donant informació a les forces armades ucraïneses". Diu que es va assabentar que havien portat armament nuclear i va localitzar les noves línies ferroviàries que havien construït per transportar munició. "Fins i tot hi ha gent que es va sumar a l'exèrcit rus i passa informació des de dins. Tant civils com militars, que hem continuat lleials al nostre país i que contribuïm a revelar els plans dels invasors: hi ha una gran xarxa d'informadors desplegada a tota Crimea, coordinada amb les forces especials ucraïneses", afegeix.

Assegura que a diferència de localitats recentment ocupades per Rússia, com Kherson o Melitópol, on els partisans protagonitzen també accions armades contra col·laboracionistes o soldats russos, en el cas de Crimea "el moviment partisà només pot recollir informació, perquè hi ha una forta vigilància de l'FSB", el Servei Federal de Seguretat rus, l'hereu del KGB. En les últimes setmanes, Kíiv ha llançat a Crimea una campanya a les xarxes per reclutar voluntaris del llaç groc (que també és el símbol de la resistència ucraïnesa), gent disposada a penjar pamflets i cartells pro-ucraïnesos.

L'activista està convençut que veurem "més explosions a les bases i rutes d'abastiment russos" a Crimea, ara que Kíiv es prepara per a l'ofensiva al front del sud, on les tropes del Kremlin s'abasteixen de les bases de la península. Tallar aquestes vies d'abastiment serà clau per als plans ucraïnesos de recuperar Kherson i Melitópol. Tampoc el sorprèn que Moscou brandi el fantasma del jihadisme: "Els russos torturen la població local, especialment els tàtars de Crimea [una minoria musulmana originària de la península que té una història de persecucions i deportacions massives] per doblegar la seva resistència: tenen por dels tàtars perquè els recorden les tàctiques dels afganesos".

stats