Pròxim Orient
Internacional 06/07/2021

El Parlament israelià tomba la polèmica llei de ciutadania

El nou govern no revalida la majoria per prorrogar la llei que impedeix viure a Israel als palestins de Gaza i Cisjordània casats amb un israelià

2 min
El primer ministre israelià, Naftali Bennett, aquest migdia.

BarcelonaEl nou primer ministre israelià, l'ultradretà Naftali Bennett, ha patit aquest dimarts la seva primera derrota al Parlament, quan encara no fa un mes que va ser investit. La Knesset ha tombat la polèmica llei de ciutadania que impedeix viure a Israel als palestins dels territoris ocupats de Gaza i Cisjordània que es casin amb un ciutadà israelià. Es tractava de la primera prova política per al govern de coalició de vuit partits –des de l'esquerra fins als ultranacionalistes i també els partits àrabs– unida només per l'objectiu de foragitar Benjamin Netanyahu després de 12 anys al poder.

Amb un resultat de 59 a 59, Bennett no ha obtingut prou suports per prorrogar la llei de ciutadania, cosa que ha evidenciat la fragilitat de la coalició. La llei es va aprovar inicialment el 2003 en plena onada de la Segona Intifada, amb l'argument que els palestins dels territoris ocupats es casaven amb palestins residents a Israel per obtenir un estatut legal que els permetia burlar les mesures de seguretat i perpetrar atemptats dins del seu territori. La mesura, que impedia la reunificació familiar, ha estat criticada per discriminatòria i ha impedit a unes 45.000 famílies palestines viure amb les seves parelles i fills, confinats als territoris ocupats. També en resultaven afectats els palestins de Jerusalem Est, que no tenen ciutadania però sí residència israeliana, perquè Israel es va annexionar unilateralment el seu territori, en una acció sense reconeixement internacional.

La llei havia d'estar en vigor durant un any, però ha estat periòdicament ampliada. Netanyahu, autor de la mesura, li havia donat suport fins ara, que s'ha situat com a líder de l'oposició després de l'acord de gairebé tot l'espectre polític israelià –excepte els grups ultraortodoxos i el seu partit, el Likud– per fer-lo fora del govern. També hi han votat en contra membres del partit de Bennett. La Llista Àrab Unida hi ha votat a favor.

stats