El paradís terrenal de Boris Johnson a Marbella també és fiscal

La vil·la on el 'premier' britànic passa uns dies de vacances, vinculada a companyies 'offshore'

2 min
Carrie Symonds i Boris Johnson el 2020

LondresLa vil·la de superluxe a prop de Marbella, i a tocar també del municipi de Benahavís, a la província de Màlaga, on el primer ministre britànic, Boris Johnson, passa uns dies de vacances en família des del final de la setmana passada, ha estat vinculada a diferents societats que tenen seu en paradisos fiscals.

La propietat té dues piscines i 2,5 quilòmetres quadrats. Llogar-la costa 30.000 euros la setmana, segons els mitjans de comunicació del Regne Unit. D'acord amb algunes de les imatges publicades en dies passats, Johnson s'ha dedicat, entre altres tasques, a pintar per captar la bellesa del paisatge, una activitat que també practicava el seu admirat Winston Churchill i que el vincula amb la tradició dels romàntics anglesos, que ja acostumaven a viatjar a latituds més caloroses.

La informació que ha fet pública aquest dijous el diari The Guardian indica que la finca pertany a una teranyina d'empreses opaques amb seu a diferents paradisos fiscals que són de titularitat del multimilionari secretari d'estat de Medi Ambient, Zac Goldsmith, un amic molt proper de la dona del premier, Carrie Symonds.

La documentació consultada pel diari suggereix que Goldsmith i la seva família en podrien haver sigut els propietaris a través d'una empresa amb seu social a Malta que, al seu torn, és propietat d'una altra companyia amb seu a les illes Turks i Caicos, a les aigües de l'Atlàntic, al sud-est de les Bahames, territoris d'ultramar de la Corona que són, bàsicament, paradisos fiscals i espai de retir de multimilionaris del Regne Unit. L'administrador de la societat de les illes Turks i Caicos és una firma de planificació patrimonial amb seu a Suïssa.

La informació de The Guardian es publica pocs dies després que s'hagin posat al descobert tota mena d'operacions en paradisos fiscals per part de polítics, empresaris, esportistes i en general l'anomenada jet set, en les revelacions conegudes com els papers de Pandora. Les informacions relatives al Regne Unit han desvelat que un important donant del Partit Conservador s'ha beneficiat de l'ocultació de la seva fortuna en diferents paradisos fiscals.

Tot i que Zac Goldsmith té declarada en el seu registre d'interessos la propietat de la companyia, i que per tant no hi ha res d'il·legal en el seu comportament, el fet que Johnson es beneficiï de l'entramat, així com el seu partit de les donacions d'evasors fiscals, posa en qüestió la voluntat del premier, i en general dels conservadors, d'acabar amb els territoris opacs a qualsevol mena de fiscalitat, molts dels quals, de fet, es mouen des de despatxos d'advocats de la City de Londres, com ha demostrat el periodista Nicholas Shaxson en el seu llibre llibre Treasure islands.

D'altra banda, els dies de vacances al paradís terrenal de Johnson, que ara es veu que també és fiscal, no s'han escapat de la polèmica al Regne Unit, ateses les diferents crisis per les quals passa el país: preu disparat del gas, manca de subministrament de petroli i determinants aliments i, entre altres coses, falta de mà d'obra als escorxadors per sacrificar els animals que arriben de la cadena d'alimentació.

stats