Internacional 19/05/2022

Per què el Pentàgon es pren seriosament els ovnis

La comissió d'Intel·ligència del Congrés dels EUA fa la primera audiència en més de 50 anys per donar explicacions sobre "fenòmens inexplicables"

Julian E. Barnes (The New York Times)
3 min

WashingtonEls funcionaris del Pentàgon que van declarar dimarts al Congrés van mostrar un vídeo, prèviament classificat, d'un fenomen aeri no identificat, una imatge fugaç d'un objecte esfèric reflectant que passava a gran velocitat per davant d'un avió militar.

Aquesta audiència és la primera en més de mig segle que se centra en informes militars de fenòmens inexplicables —el terme actual per als ovnis— i una oportunitat per als legisladors de demanar més informació al Pentàgon sobre aquesta qüestió. Representants del Pentàgon van declarar, sota jurament, que el govern nord-americà no ha recollit material de cap aterratge alienígena a la Terra, amb la qual cosa van tirar per terra una de les teories de la conspiració més esteses.

Vídeos desclassificats

El més destacat de l'audiència va ser una imatge d'una fracció de segon que mostrava un objecte esfèric a la distància, filmat l'any passat a través de la finestra d'un avió militar. El pilot també va informar que havia observat un objecte. Encara no s'hi ha trobat cap explicació, i és un exemple de com és de difícil determinar què és el que es veu en un vídeo tan curt.

Els funcionaris del Pentàgon també van reproduir un vídeo i van mostrar una imatge capturada a través de lents de visió nocturna que mostrava triangles verds brillants movent-se per l'aire. El primer vídeo, rodat a la costa oest el 2019, té desconcertats els funcionaris militars. En canvi, es va determinar que els petits triangles de la segona gravació, feta aquest any a la costa est, eren drons.

Els vídeos desclassificats es van exposar al Congrés a petició dels legisladors, que s'han compromès a aportar transparència a una investigació d'informes de pilots militars i d'altres que han estat durant molt de temps envoltats d'estigma, confusió i secretisme.

Després de l'audiència va haver-hi una sessió secreta, en la qual els funcionaris del Pentàgon van poder discutir amb tranquil·litat les capacitats i limitacions de les càmeres i altres sensors utilitzats per gravar imatges. A la sessió oberta, però, van dir que havien d'anar amb compte. "No volem que els adversaris potencials sàpiguen exactament què podem veure o entendre, o com arribem a cap conclusió", va dir Scott W. Bray, subdirector d'intel·ligència naval.

El Pentàgon està creant un nou grup de treball per examinar els informes, amb l'objectiu de recollir més informació sobre els incidents perquè es puguin identificar millor i més ràpidament. Part de l'esforç a seguir, va dir Ronald S. Moultrie, subsecretari d'intel·ligència del departament de Defensa, és assegurar-se que els sensors militars estiguin correctament calibrats per registrar tanta informació com sigui pràctica sobre els fenòmens inexplicables.

L'Oficina del Director d'Intel·ligència Nacional va publicar l'any passat un informe, en gran part compilat per l'exèrcit, que catalogava fenòmens aeris inexplicables que dataven del 2004. La comunitat d'intel·ligència va criticar el document perquè no presentava conclusions ni oferia explicacions de la majoria de fenòmens.

Dimarts Bray va intentar explicar per què és tan difícil identificar les imatges dels vídeos, que estan borrosos. Però els legisladors van insistir que el Pentàgon havia estat massa contrari a donar explicacions. "Tenim la sensació, de vegades, que el departament de Defensa se centra més en emfatitzar el que pot explicar que no pas en investigar el que no pot", va dir André Carson, demòcrata d'Indiana i president del subcomitè d'intel·ligència de la cambra que va celebrar l'audiència. "Vull que ens assegureu que tota la informació està sobre la taula", va dir.

"Volem saber què hi ha fora tant com vosaltres"

Moultrie, que sota la interrogació dels legisladors va dir que era un fan de la ciència-ficció i que havia assistit almenys a una convenció de ciència-ficció, va intentar assegurar al Congrés que el Pentàgon s'estava prenent seriosament els informes. "Tenim curiositat; tenim preguntes –va respondre–. Volem saber què hi ha fora tant com vosaltres.

En privat, molts alts funcionaris nord-americans rebutgen les teories que suggereixen que els objectes desconeguts capturats en vídeos podrien ser extraterrestres i insisteixen que no hi ha proves que aquestes explicacions siguin probables.

Rick Crawford, representant republicà d'Arkansas, va dir que estava més interessat en les discussions sobre programes d'armes hipersòniques russes o xineses que no pas en fenòmens no identificats. Però va dir que era important identificar les imatges. La incapacitat del govern per identificar objectes en àrees operatives sensibles és "l'equivalent a una fallada d'intel·ligència que sens dubte volem evitar", va dir Crawford. "No es tracta de trobar naus alienígenes", va afegir.

Els funcionaris també són escèptics que els fenòmens puguin ser alguna tecnologia xinesa o russa desconeguda, però admeten que seria una preocupació important si ho fossin. Aquesta possibilitat, han dit legisladors i funcionaris, és el motiu pel qual cal examinar els fenòmens amb més atenció.

© Copyright The New York Times

stats