Orbán diu que Trump "no donarà ni un cèntim a Ucraïna" si és reelegit president

El primer ministre hongarès explica com va anar la seva reunió a Florida amb l'expresident nord-americà

3 min
Viktor Orbán i Donald Trump en una imatge d'arxiu durant una trobada a la Casa Blanca

WashingtonEl primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha assegurat a la televisió hongaresa M1 que Donald Trump "no donarà ni un cèntim" a Ucraïna perquè pugui continuar defensant-se contra Rússia si és reelegit president. En una entrevista diumenge a la nit, Orbán va explicar els detalls de la seva trobada amb l'expresident republicà divendres passat a Florida. Orbán va viatjar als Estats Units sense invitació de la Casa Blanca de Joe Biden i només es va reunir amb el magnat, amb qui té una bona relació.

Segons el mandatari hongarès, el pla de Trump per posar fi a la guerra seria deixar de finançar Ucraïna: d'aquesta manera, "en 24 hores" s'acabaria el conflicte. Encara que Orbán no va donar més detalls. "Si els nord-americans no envien diners ni armes, juntament amb els europeus, s'acaba la guerra. I si els nord-americans no donen diners, els europeus són incapaços de finançar la guerra sols. Així que la guerra s'acaba", va argumentar Orbán a l'M1 segons recull la BBC. De moment Trump no ha fet cap comentari públic sobre les declaracions del primer ministre.

Divendres passat, Orbán va reunir-se amb Trump a la seva mansió de Mar-A-Lago, cosa que escenificava la bona sintonia entre els dos líders ultraconservadors. En un videoresum sobre la trobada, Orbán defensava que "Trump va ser un president de pau", i que si ell encara governés "avui no hi hauria guerra". "Seria millor per al món, i també millor per a Hongria, si Donald Trump tornés al poder", afirmava el polític d'extrema dreta, que dona suport obertament a la carrera de Trump per tornar a ocupar el Despatx Oval.

La reunió en Trump i Orbán va tenir lloc just l'endemà que el president Joe Biden fes el discurs de l'estat de la Unió (el més important de l'any). Biden va acusar Trump de "doblegar-se" a Putin i va criticar-lo per haver bloquejat l'ajuda a Ucraïna. Fins al moment, els republicans han mantingut encallat al Congrés un projecte de llei d'ajuda exterior que preveu 60 bilions de dòlars per a Ucraïna.

Els soldats ucraïnesos depenen en gran part de l'ajuda que els envien els Estats Units, que són els seus principals proveïdors d'armes. Ara mateix Ucraïna es troba en el moment més delicat de la guerra, després que els russos portin la iniciativa al front. Mentrestant, el Vell Continent s'està rearmant davant els avenços de Putin i les possibilitats que Trump torni a ser president dels Estats Units.

Unitat de l''alt-right'

Orbán és un dels líders que sempre s'han mostrat contraris a enviar armes a Kíiv, i ha rebut repetides crítiques per part d'altres dirigents europeus per mantenir vincles amb Rússia després de la invasió d'Ucraïna el febrer del 2022. Més enllà de la controvertida relació amb Putin, el primer ministre hongarès és un dels caps de llança de l'avanç de l'extrema dreta dins dels governs europeus i una habitual pedra a la sabata de Brussel·les a l'hora d'acordar mesures rellevants per a la UE.

La seva obra política, que té en el punt de mira erosionar el dret a l'avortament i perseguir el col·lectiu LGTBI, coincideix en molts punts amb la del magnat nord-americà (gràcies als jutges que Trump va posar al Tribunal Suprem es va derogar la sentència que garantia el dret a l'avortament als Estats Units). Que Orbán visités només Trump i no Biden (que ni tan sols l'havia convidat) divendres passat, envia una imatge d'unitat entre els líders de l'alt-right a les dues bandes de l'Atlàntic i mostra una voluntat per desplegar una agenda ultraconservadora a Occident.

stats