Grècia
Internacional 09/04/2021

Mor assassinat a trets un periodista d'investigació a Atenes

George Karaivaz s'especialitzava en successos

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
La policia vigila i acordona el carrer on el periodista grec George Karaivaz ha estat assassinat a Alimons, Atenes.

BarcelonaDos individus que circulaven en moto han assassinat a trets el prominent periodista grec especialitzat en successos George Karaivaz prop de casa seva a Atenes aquest divendres.

Karaivaz era un veterà de la cadena de televisió privada STAR TV, molt conegut a Grècia. També col·laborava amb diversos mitjans de premsa escrita i tenia la seva pròpia pàgina web especialitzada en investigació policial.

Segons les autoritats, el periodista ha mort a l'instant després de rebre diversos trets disparats per dos individus des d'una moto. S'han trobat dotze casquets de bala a l'escena del crim. Els fets han ocorregut quan Karaivaz tornava a casa seva després de la feina, al barri d'Alimos, al sud d'Atenes. Els atacants han utilitzat silenciadors i el cos del periodista s'ha trobat al costat del seu cotxe en un pàrquing situat prop de la seva residència. La policia no ha aclarit encara els motius de l'assassinat, i considera que "ha sigut un crim professional" i curosament planificat.

George Karaivaz a la cadena de televisió StarHD

Violència contra periodistes

El periodista Nick Malkoutzis, del mitjà de comunicació MacroPolis, explica a l'ARA que "a Grècia els periodistes acostumen a ser objectiu de violència, no necessàriament mortal, per part de la policia o d'altres". L'últim cas mediàtic va ser l'assassinat del director de Thema Radio i col·laborador del diari Troktiko, Sokratis Giolia: dos homes vestits d'uniforme policial li van disparar dotze vegades al costat de casa seva a Atenes. El periodista treballava en una investigació sobre un cas de corrupció i, segons Panos Sobolos, president de la Unió de Periodistes d'Atenes (ESIEA), va ser assassinat perquè havia trepitjat molts ulls de poll.

La junta d'ESIEA ha emès un comunicat en què assegura que "els periodistes no se senten intimidats per assassinats, agressions i amenaces", i apunta que "defensarà la llibertat de premsa i el treball sense impediments dels periodistes contra qualsevol pressió, i encara més contra les pràctiques mafioses i els clans criminals".

La portaveu del govern grec, Aristotelia Peloni, ha declarat que l'assassinat "ha deixat tothom en xoc a tots" i ha explicat que "les autoritats ja estan investigant per detenir els autors del crim i portar-los davant la justícia". També la vicepresidenta de Valors i Transparència de la Comissió Europea, Vrra Jourová, ha reaccionat en un tuit en què reclama que "s'ha de fer justícia i cal garantir la seguretat dels periodistes".

stats