Iran
Internacional 26/10/2022

Milers d'iranians desafien el govern i es concentren davant la tomba de Mahsa Amini

La policia ha intentat evitar l'homenatge a la noia i ha obert foc contra els manifestants

P.J. Armengou
2 min
Centenars de persones es dirigeixen aquest dimecres al cementiri d'Aychi, on es troba la tomba de Mahsa Amini.

JerusalemEl cementiri d'Aychi, al Kurdistan iranià, s'ha omplert aquest dimecres de vels onejant al vent i crits contra el règim dels aiatol·làs: "Dona, vida, llibertat!", s'ha sentit cridar. I "Mort al dictador!" Tot i els esforços de les autoritats per impedir-ho, milers de persones s'han concentrat davant la tomba de Mahsa Amini, assassinada per la Policia de la Moral a Teheran, acusada de no portar correctament el vel. Aquella mort, el 16 de setembre, ha desencadenat les protestes més importants i multitudinàries a l'Iran des del 2019.

Segons testimonis presencials citats per Reuters, la policia ha obert foc contra els manifestants, tot i que no s'ha informat de víctimes mortals. L'agència de notícies semioficial iraniana ISNA ha xifrat el nombre de concentrats al cementiri d'Aychi en 10.000 persones i ha confirmat topades amb la policia. "Un nombre limitat dels presents al memorial de Mahsa Amini s'han enfrontat amb les forces policials als afores de Saqqez i s'han dispersat. Després dels enfrontaments, s'ha tallat l'accés a internet a Saqqez per raons de seguretat", ha informat l'agència.

Quaranta dies de dol

Abans de la celebració de l'acte d'homenatge, les forces de seguretat ja estaven preparades per a una jornada de mobilitzacions: la tradició iraniana marca un període de dol de quaranta dies per la mort d'un ésser estimat, després del qual cal visitar-ne la sepultura. Centenars de policies i paramilitars s'havien desplegat per tot el país preveient les concentracions, sobretot a Aychi –on està enterrada– i a la localitat de Saqqez, on va néixer i on viuen els seus pares. La policia havia advertit també la família d'Amini que si celebraven una processió per recordar la noia arrestarien un dels fills, segons han assegurat grups de defensa dels drets humans.

Les forces de seguretat es van començar a desplegar dimarts al vespre i van tallar les principals carreteres de la zona. Però no han aconseguit evitar l'homenatge. Segons fonts locals, manifestants procedents de dins de la regió i també de fora han esquivat el bloqueig governamental a través de camins secundaris i d'un riu, per on han aconseguit atansar-se al cementiri, que també era ple d'agents. “La gent ha desafiat els advertiments de les forces de seguretat i està anant al cementiri, però hi ha desenes i desenes de policies antiavalots i membres de la milícia Basij”, ha explicat a Reuters aquest dimecres al matí un participant en la manifestació. "Aquí hi ha gent de tota la província del Kurdistan. Tots estem de dol per la mort de la Mahsa", deia un altre testimoni.

El desplegament de policies i paramilitars no s'ha limitat a Aychi i Saqqez, sinó que també s'ha estès a d'altres ciutats del nord del país, com Tabriz i Rasht, i també a la capital, Teheran. I s'ha informat de vagues de botiguers i comerciants a Saqqez, Bukan i altres ciutats kurdes. Les autoritats han clausurat les escoles i universitats de la província "a causa d'una onada de grip", segons han informat mitjans estatals iranians. El governador del Kurdistan, Zarei Kusha, ha negat qualsevol tipus de pressió a la família i ha assegurat que l'estat no ha impedit la concentració.

stats