Internacional 15/08/2019

Els microplàstics també s’acumulen al gel de l’Àrtic

L’atmosfera transporta grans quantitats de microplàstics, que arriben a terra quan es precipiten en forma de pluja o neu

Ara
2 min
Una dona troba microplàstics a la sorra d’una platja. Arreu es poden localitzar aquestes partícules.

BarcelonaLa contaminació amb microplàstics s’ha estès a tots els racons de la Terra i per primera vegada s’han trobat partícules concentrades en mostres de gel del passatge del Nord-oest, a l’Àrtic canadenc. Així ho demostren els resultats obtinguts per una expedició científica que va recórrer entre el 18 de juliol i el 4 d’agost aquesta zona del país nord-americà.

La troballa de l’expedició, finançada per la Fundació Nacional per a la Ciència dels EUA i la Fundació Heising-Simons, va ser publicada ahir al portal Science Advances i, entre altres coses, constata la presència de microplàstics en oceans, aigua potable, animals i regions de tot el planeta. El grup, liderat pels investigadors Alessandra D’Angelo i Jacob Strock, va perforar la capa de gel en divuit punts de Resolute, la comunitat més septentrional del Canadà, i va analitzar el plàncton, que és una de les bases de la cadena alimentària de la regió.

Després d’analitzar el contingut de cinc de les divuit columnes de gel, de fins a dos metres i que contenen gel acumulat en diferents anys, l’equip va descobrir en totes elles micropartícules de plàstic, algunes de fins a un mil·límetre de grandària. D’Angelo i Strock van argumentar que el gel actua com a filtre natural: l’aigua de l’oceà circula pels porus del gel i el plàncton s’acumula. Per tant, de la mateixa manera que reté el plàncton, el gel està filtrant i acumulant petites partícules de plàstics que els investigadors creuen que són arrossegades pels corrents marins des de l’Atlàntic i el Pacífic fins a les regions àrtiques.

Pluja i neu amb plàstic

En una investigació similar, científics del Centre per a la Investigació Polar i Marina de l’Institut Alfred Wegener, a Alemanya, i amb col·laboració d’un equip de treball de Suïssa, van anunciar ahir, també a Science Advances, que han descobert que l’atmosfera transporta grans quantitats de microplàstics. Segons els investigadors, aquestes partícules també arriben a terra quan es precipiten en forma de pluja o neu. L’equip va analitzar mostres de neu de diversos punts d’Alemanya, dels Alps suïssos i de l’Àrtic. La conclusió va ser clara: la neu en tots aquests llocs contenia altes concentracions de microplàstics.

stats