Internacional 11/03/2021

Mèxic fa el primer pas per legalitzar l'ús recreatiu de la marihuana

La llei aprovada a la cambra baixa convertirà el país, dominat pels càrtels de la droga, en el mercat més gran pel cànnabis

3 min
Un activista per la legalització de la marihuana amb una planta de cannàbis a la capital de Mèxic.

La Cambra de Diputats de Mèxic ha aprovat aquest dimecres l'ús recreatiu de la marihuana, un pas històric en un país segrestat pels càrtels de la droga que es podria convertir així en el principal mercat legal de marihuana. La nova llei –que ara ha de passar èl tràmit d'esmenes legislatiu i després ha de ser aprovada pel Senat i signada pel president, Andrés Manuel López Obrador (AMLO), que ja ha avançat que hi donarà suport– permetrà també cultivar petites quantitats de cànnabis a casa i tenir llicència per vendre'n.

Amb 316 vots a favor i 129 en contra, l'aprovació de la llei a la cambra baixa mexicana situa el país en el camí de sumar-se al Canadà i l'Uruguai com a països que ja han legalitzat totalment el consum de marihuana per a fins recreatius. El moviment arriba tres anys després de legalitzar el seu ús medicinal i dos anys després que el Tribunal Suprem mexicà dictaminés que la prohibició de l'ús recreatiu de la marihuana era inconstitucional.

Tal com està redactat ara, el projecte de llei permet cinc tipus de llicències, que poden obtenir només les persones majors d'edat: per al cultiu, transformació, venda, investigació i exportació o importació de marihuana. El consum també estarà permès només per a més grans de 18 anys. La llei també estipula que els petits agricultors i les comunitats indígenes, com a grups vulnerables que s'han dedicat històricament a aquest cultiu, tindran prioritat quan es concedeixin llicències i podran obtenir-ne més d'una. Amb tot, no és clar si aixó podrà implementar-se completament a les zones del país controlades pels càrtels.

"Avui fem història", va dir Sandra Simey Olvera, diputada del partit d'AMLO, Morena, que va aparèixer amb una mascareta amb fulles de marihuana impreses. "Amb això queda enrere la falsa creença que el cànnabis forma part dels greus problemes de salut de Mèxic", va afegir. El partit de López Obrador, que té majoria a les dues cambres del Congrés, creu que la despenalització del cànnabis i altres substàncies estupefaents podria ajudar a combatre els poderosos càrtels de la droga de Mèxic.

El 2013 l'Uruguai es va convertir el el primer país del món a legalitzar totalment la marihuana, també per al seu ús recreatiu, un moviment que també va fer el 2018 el Canadà. Altres països, com l'Argentina, Xile, Colòmbia i el Perú, l'han legalitzat per a fins medicinals.

Als Estats Units, 15 estats també han legalitzat el consum del cànnabis, i els demòcrates podrien avançar també en la seva despenalització a nivell federal. Això és un dels motius pels quals, segons els experts, el cultiu de marihuana ja representa una part molt petita del negoci dels càrtels de la droga mexicans, més centrats en el fentanil i altres tipus de drogues que tenen un ampli mercat a l'estat veí del nord.

Ara, amb 120 milions d'habitants, Mèxic podria convertir-se en el principal mercat legal de marihuana, un sector que podria ajudar a la recuperació econòmica postcovid, però que també podria donar entrada a companyies estrangeres.

Amb tot, el consens per tirar endavant la nova llei no és total i una enquesta recent assenyala, de fet, que el 58% dels mexicans estan en contra de la legalització de la marihuana per a fins recreatius, una xifra que ha anat creixent en els últims anys i ha convertit la qüestió en un tema de gran divisió política i social al país.

stats