Internacional 19/10/2021

Maniobres de Trump per ocultar informació sobre l'assalt al Capitoli

El comitè que investiga els fets del 6 de gener acusa l'expresident dels EUA d'obstaculitzar i endarrerir les investigacions

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
L’expresident dels Estats Units Donald Trump en una imatge d’arxiu.

BarcelonaL'expresident dels Estats Units Donald Trump ha demandat el comitè que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener al·legant que li ha demanat il·legalment registres i documents de la Casa Blanca. Ho ha fet després que Biden decidís renunciar al privilegi executiu que protegeix les comunicacions de la Casa Blanca per facilitar als investigadors l'accés als documents.

La demanda critica que el comitè "ha decidit assetjar el president Trump i membres de la seva administració enviant una petició il·legal i sense fonament als arxivers dels Estats Units". A més considera que la sol·licitud és "d'un abast gairebé il·limitat" i que "no té cap connexió raonable amb els esdeveniments d'aquell dia". "La petició demana accés a més de 50 documents individuals i esmenta més de 30 persones, de dins i fora del govern", segons s'explica a la demanda. També considera que podria suposar un problema perquè entre els materials demanats hi podria haver "converses amb altres líders estrangers, informacions legals, informacions delicades sobre seguretat nacional i secrets d'estat", entre molts altres tipus d'informació.

Biden ha dit que repassarà cada sol·licitud per separat per determinar en quins casos es pot renunciar al privilegi executiu.

Els membres del comitè Liz Cheney, republicana de Wyoming, i Bennie Thompson, demòcrata de Mississipí, han respost a la demanda en un comunicat que acusa l'expresident de voler "endarrerir i obstaculitzar" la investigació. Cheney i Thompson asseguren que "és difícil imaginar un interès públic més convincent que intentar obtenir respostes sobre un atac a la nostra democràcia i un intent d'anul·lar els resultats d'unes eleccions".

Negació de testimoni

El comitè també ha emès citacions exigint el testimoni dels assessors de Trump, inclòs l'estrateg polític Steve Bannon, que, segons diuen, "sembla que va tenir un paper polifacètic en els esdeveniments, i el poble nord-americà té dret a escoltar el seu testimoni de primera mà sobre les seves accions". Bannon s'ha negat a testificar fins que es resolgui la petició de Trump de mantenir el privilegi executiu. El comitè ha anunciat que impulsarà mesures legals contra el desafiament presentat a la citació.

El comitè també ha citat altres funcionaris, inclòs l'exdirigent del departament de Justícia Jeffrey Clark; l'excap de gabinet de Trump, Mark Meadows, el subdirector de gabinet Dan Scavino i l'exdirigent del departament de Defensa Kash Patel.

stats