Macron i Le Pen, a la caça del vot d'esquerres

Els dos candidats presidencials reformulen propostes per seduir els electors de Mélenchon

3 min
Emmanuel Macron, en una trobada amb seguidors aquest dimarts a la plaça del Chateau, a Estrasburg.

París“Mai havia vist un president de la República pitjor que vostè!”, li etziba un home enfadadíssim, a peu de carrer, a Emmanuel Macron. El president de França s’havia desplaçat aquest dimarts a Alsàcia, una de les regions que diumenge van votar majoritàriament Jean-Luc Mélenchon, candidat de França Insubmisa, formació catalogada com esquerra radical. Al poble de Châtenois, Macron s’ha passejat per parlar amb els veïns, per discutir-hi, davant d’una munió de càmeres i micròfons. En la campanya de la segona volta de les eleccions presidencials, el candidat a la reelecció ha decidit canviar d’estratègia i arremangar-se. Sortir al carrer i mostrar-se pròxim a una ciutadania que sovint percep Macron com un president que domina els discursos però que sovint es mostra superb i distant amb la gent.

Lluny de molestar-se per la crítica del senyor de Chatenois, Macron el convida, divertit, a discutir amb ell. “Estic disposat a debatre els arguments que posi damunt la taula”, li diu agafant-lo del braç perquè no marxi. “En una democràcia podem discutir”, insisteix el president. L’escena és molt similar a una de dilluns al Pas de Calais, on una senyora també molt enfadada li retreia a Macron les mesures antocovid mentre ell defensava, sense perdre els nervis, les decisions preses durant la pandèmia. Fa 48 hores que les televisions d'informació emeten contínuament imatges del president al carrer.

Resultat ajustat a la segona volta

El 24 d’abril, Emmanuel Macron es jugarà la seva reelecció a la segona volta de les eleccions presidencials davant la candidata d’extrema dreta Marine Le Pen. Les enquestes apunten a un resultat molt ajustat: una enquesta publicada aquest dimarts atorga la victòria a Macron amb només un 52,5% dels vots, davant del 47,5% per a Le Pen. La clau que decantarà la balança cap a un costat o l’altre és el vot d’esquerres. El tercer candidat més votat, amb el 20% dels vots, va ser Mélenchon, i es calcula que al voltant d’un 23% dels seus electors podrien votar a la segona volta per Le Pen. Si Macron no aconsegueix retenir una part dels suports de l’esquerra, podria acabar perdent les eleccions. El líder de França Insubmisa no va demanar als seus electors diumenge que votin pel president a la segona volta, però va reclamar que no es voti Le Pen. La líder d’extrema dreta ho ha qualificat de “traïció”. 

En la campanya per a la segona volta, tant Macron com Le Pen van a la caça del vot de l’esquerra. S’hi juguen la presidència. Mentre l’estratègia de Macron passa per trepitjar el carrer –aquest dimarts ha debatut sobre els problemes de la sanitat en un hospital públic–, Le Pen adapta el seu discurs per seduir l’esquerra. I es dedica a criticar el president. Els passejos d’Emmanuel Macron per parlar amb els ciutadans són, segons ha dit Marine Le Pen, “un artifici electoral, un somnífer per als electors d’esquerres”. La candidata sosté que l’inquilí de l’Elisi “tem el poble” i només se sent “còmode” amb els seus “tecnòcrates i assessors”. Macron no ha trigat a respondre-li amb un altre dard: “Jo almenys estic al terreny, em desplaço, no vaig 30 minuts a un hotel per després tornar a París”. La campanya puja de to.

Referèndums ciutadans

En el seu intent de guanyar vots de l’esquerra, la candidata de Reagrupament Nacional ha proposat aquest dimarts una reforma constitucional per facilitar els referèndums ciutadans per avalar polítiques públiques, sempre que no tinguin relació amb la seguretat. Interrogada sobre si es podria fer un referèndum sobre la pertinença a la Unió Europea, la candidata no ho ha descartat. En una entrevista televisiva, ha negat que defensi la sortida de la UE, però ha reclamat reduir a la meitat la contribució de França a les arques comunitàries. Hores després, Macron ha viatjat a Estrasburg, des d’on ha defensat el projecte europeu: “Aquestes eleccions també són un referèndum sobre Europa”. El candidat també s'ha mostrat obert a negociar la seva polèmica proposta d'allargar l'edat de jubilació.

Le Pen fa temps que treballa per moderar el seu to, però sovint no pot evitar mostrar els tics de l’extrema dreta populista. En una roda de premsa a París, la candidata presidencial ha prohibit l’entrada dels periodistes de Quotidien, un magazín informatiu de la cadena TF1. Davant les queixes d’un periodista de Libération, Le Pen ha contestat amb autoritarisme: “Soc a casa meva i decideixo jo”. El cas és que dilluns mateix la líder de Reagrupament Nacional va criticar Macron pel seu tracte a la premsa.

stats