Internacional 18/05/2022

Londres pot decidir en qualsevol moment l'extradició de Julian Assange

La defensa al·lega davant d'Interior que té l'última paraula per decidir la sort del fundador de Wikileaks

3 min
Manifestació davant del ministeri de l'Interior brtiànic, aquest dimarts a la tarda, per demanar l'alliberament de Julian Assange

LondresDes d'aquest mateix dimecres, i fins al 31 de maig, el ministeri de l'Interior britànic pot decidir si extradeix o no Julian Assange als Estats Units, després que un jutge de la cort de Westminster així ho decidís el dia 20 d'abril. La defensa del fundador de Wikileaks, en presó des que va ser expulsat de l'ambaixada d'Equador a Londres l'abril del 2019, ha presentat en les últimes hores un escrit d'al·legacions per impedir que una ordre executiva de la ministra responsable del departament posi Assange en un avió amb destinació als Estats Units, on s'enfronta a una possible pena de 175 anys de presó per 17 càrrecs d'espionatge i un d'incitació a la revelació de secrets.

El tortuós calvari judicial d'Assange es remunta al desembre del 2010, quan va ser detingut per primer cop al Regne Unit arran d'una ordre d'arrest europea emesa per la Fiscalia d'Estocolm, que el volia interrogar per dos presumptes càrrecs de violació i d'abusos deshonestos, presumptament comesos l'agost d'aquell any, unes acusacions que Assange sempre ha negat. Tement ser extradit als Estats Units via Suècia, Assange es va refugiar a la legació diplomàtica de l'Equador, saltant-se la llibertat condicional. Després que en fos expulsat, va ser condemnat per aquest fet i, un cop completada la sentència, de 50 setmanes, ha continuat a la presó arran de la petició d'extradició dels Estats Units i el seu historial de trencament de la llibertat condicional, segons els jutges.

El juliol del 2021 Washington va rebre permís per apel·lar la decisió de la jutge de districte Vanessa Baraitser del gener d'aquell mateix anys que bloquejava l'extradició d'Assange per l'únic motiu del possible impacte sobre la seva salut mental, amb la resta d'arguments de la defensa desestimats. L'apel·lació es va acceptar el desembre del 2021, i la sala de l'Alt Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les va ordenar finalment entregar el fundador de Wikileaks als EUA. Un nou intent d'apel·lació contra la decisió va ser denegat pel Tribunal Suprem el passat mes de març i el cas ha sigut enviat a la ministra Patel perquè el resolgui abans de finals d'aquest mes.

Molt poques esperances

Cap dels defensors d'Assange no dubta que Londres decidirà a favor de l'extradició. Però encara que Interior ho faci, l'equip legal que el defensa tindria una nova i última oportunitat d'apel·lar, en aquest cas contra alguns aspectes de l'esmentat dictamen del gener del 2021 de la jutge Vanessa Baraitser.

La base per a aquest últim recurs seria la presumpta tergiversació dels fets exposats pels representants dels Estats Units, la motivació política de la persecució de l'australià, que mai no va acceptar Baraitser, la mala pràctica legal i l'abús dels drets fonamentals del processat des que els Estats Units van tirar endavant el seu recurs.

Si es donés llum verda a l'últim intent davant de l'Alt Tribunal d'Anglaterra i Gal·les d'aturar l'extradició, Assange encara tindria una remota possibilitat per no en una presó dels Estats Units. En cas contrari, l'activista per la llibertat d'informació hauria esgotat totes les vies legals al Regne Unit i no hi hauria cap possibilitat més per oposar-s'hi.

Amb tot, en aquest hipotètic cas, és gairebé segur que la defensa intentaria un recurs davant del Tribunal Europeu de Drets Humans. Però no hi ha cap garantia que s'acceptés, ni encara menys que el Regne Unit post-Brexit en reconegués l'autoritat. Per tant, res no impediria que Assange fos, finalment, enviat als Estats Units, encara que el procés d'apel·lació s'iniciés i fos acceptat. Per bé que la defensa mai no ha defallit en la lluita per l'alliberament de Julian Assange, internament molts dels membres de l'equip temen que no hi hagi ja cap manera d'evitar l'extradició.

Durant el temps que Assange va passar a l'ambaixada de l'Equador, gairebé set anys, entre el juny del 2012 i l'abril del 2019, la seva salut física i mental es va anar deteriorant enormement, com han argumentat al llarg del recorregut judicial molts especialistes, un deteriorament accentuat pel seu empresonament des d'aleshores, en condicions d'aïllament pràcticament total a la presó de Belmarsh, al sud-est de Londres. Si finalment acabés als Estats Units, molt probablement estaria en règim d'aïllament, fet que només contribuiria a empitjorar el seu estat físic i mental.

stats