Regne Unit

La llei que vol prohibir el tabac al Regne Unit trenca el Partit Conservador

El projecte pretén que tots els nascuts després del 2009 no puguin comprar mai legalment cigarretes ni cigars

4 min
Els catalans comencen a fumar, de mitjana, als 14,6 anys. A la imatge, un paquet de tabac.

LondresEl primer ministre britànic, Rishi Sunak, pot aconseguir un miracle polític mai vist: fer parlar l'estàtua de Winston Churchill que hi ha a Parliament Square, davant del Palau de Westminster. La raó: el fum dels cigars… i de les cigarretes, i la seva prohibició. És la generació Alfa la destinatària principal d'una la llei que vol construir a llarg termini una societat lliure del fum, almenys el del tabac. Perquè els vaporitzadors no tindrien tantes restriccions, si bé es volen fer molt menys atractius per als joves, els que més els fan servir. Aquest vespre es votarà en segona lectura, iniciant el recorregut legislatiu. Un vot que mostrarà, una vegada més, les esquerdes dins del Partit Conservador britànic.

Durant el congrés dels tories de l'octubre passat, Sunak es va treure de la màniga aquesta proposta legislativa amb què pretenia deixar empremta per a les futures generacions, conscient com ja era aleshores de les dificultats de revalidar el càrrec a les urnes; quan sigui que finalment es posin, molt probablement a la tardor. El punt bàsic del projecte és que tots els nascuts a partir del 2009, que ara tenen 15 anys, no puguin comprar mai legalment ni cigarretes ni cigars, apujant un any cada any l'edat mínima legal per fer-ho. En teoria, d'aquí set dècades, si es tenen en compte les característiques de la piràmide de població, el Regne Unit es convertiria en un país sense fumadors. La política està inspirada en la de Nova Zelanda, que va aprovar una llei que havia d'entrar en vigor al juliol, però que ha sigut revocada pel govern que es va formar l'octubre passat.

Coneixedor de les resistències que provoca el debat entre els seus correligionaris, Sunak ha deixat llibertat de vot als diputats conservadors. I s'espera que més d'una cinquantena hi votaran en contra. Fins i tot tres membres del govern es podrien acabar sumant als rebels o, almenys, abstenir-se, d'acord amb la premsa britànica. Tot i això, Sunak creu que "de vegades, cal fer el que és correcte encara que sigui difícil".

Afeblir el 'premier'

La majoria amb què compta ara el govern a la Cambra és de 51 diputats –va començar el 2019 amb 81, però els tories han anat perdent eleccions parcials–, i això suposa que si 26 conservadors voten en contra dels plans del premier, aquest dependrà dels vots laboristes per tirar endavant la llei. L'oposició, però, ja ha anunciat que hi donarà suport. I aquest és un detall que entre les files de la bancada del govern es considera poc més que un anatema, travessar una línia vermella. Algunes figures destacades dels conservadors, entre altres Boris Johnson i Liz Truss –expremiers– o Suella Braverman –exministra d'Interior–, s'hi oposen aferrissadament: potser per una qüestió d'uns principis que identifiquen amb la llibertat de les eleccions personals, però també, de retruc, per soscavar l'autoritat de Sunak, cada cop més feble.

Truss, l'ex primera ministra que només va aguantar al càrrec 45 dies, ha fet de l'oposició a la llei antitabac una bandera dels valors liberals. Truss, de fet, està tornant amb força, o ho intenta, amb la publicació d'un llibre de memòries. I en els darrers dies ha beneït sense embuts una nova presidència de Donald Trump, o la inclusió del racista Nigel Farage –un altre contrari a la llei– com a candidat a diputat conservador per a les pròximes eleccions. Tanmateix, qualifica la iniciativa de Sunak d'exemple típic de "l'estat mainadera", que diu als seus ciutadans què poden i què no poden fer; i Boris Johnson ha dit que tot plegat és una "absoluta bogeria".

Estàtua de Winston Churchill a Parliament Square, al centre de Londres.

Victoria Atkins, la ministra de Sanitat, que presentarà el projecte de llei, considera que fumar és "extremadament perjudicial" i que el projecte de llei salvarà milers de vides. "Moltes persones coneixen algú la vida del qual s'ha escurçat tràgicament o ha canviat de manera irreversible a causa del tabaquisme, que, malgrat que hi ha hagut progressos significatius, continua sent el major assassí evitable del Regne Unit", ha dit hores abans de posar-se al davant del faristol de la cambra de Westminster.

El sector més anarcoliberal d'entre els tories encara confia en el fet que l'enorme i esmentada figura de bronze del Vell Lleó, com si fos el vigilant de la qualitat de la democràcia britànica, es remogui al seu pedestal, en una mena de senyal als veritables conservadors perquè aturin el projecte o, si més no, perquè el reformin i el rebaixin a mesura que vagi avançant en els tràmits als Comuns i als Lords. De la magnitud de l'oposició conservadora d'aquest vespre se'n trauran algunes conclusions sobre la força real de Sunak: més poca que molta.

Quant a la prohibició futura del tabac, trigarà molt a arribar, si mai s'hi arriba. De fet, molt probablement la llei no serà sancionada pel rei Carles III abans de les eleccions generals. Després serà el nou govern –laborista, amb tota seguretat– el que haurà de decidir si la reactiva o no. I amb aquest o amb qualsevol altra excusa, un més que previsible Partit Conservador sota mínims s'esquerdarà encara més: entre una ànima trumpista i una de tradicionalment conservadora britànica, no excessivament populista.

stats