Internacional 07/05/2023

El líder del grup Wagner diu ara que rebrà tota la munició per continuar la sanguinària batalla de Bakhmut

En un comunicat, assegura que Moscou ha fet cas a totes les seves demandes després de la publicació dels vídeos

ARA
4 min
El líder del Grup Wagner de mercenaris russos, Ievgueni Prigojin, envoltat dels seus homes, en el vídeo on amenaça de retirar les seves tropes de Bakhmut.

BarcelonaAl xef de Vladímir Putin sembla que li arribaran els ingredients que tant demanava. Dos dies després d'amenaçar amb la retirada de la ciutat assetjada de Bakhmut si Moscou no li enviava més municions, el líder de Wagner, Ievgueni Prigojin, ha assegurat aquest diumenge que els homes del Kremlin han fet cas a les seves demandes. "Ens han promès entregar-nos les municions i armes que necessitem per continuar amb les nostres accions; ens han jurat que es desplegarà tot el que calgui perquè l'enemic no ens aïlli; ens han dit que podem actuar a Artemivsk [l'antic nom de Bakhmut] com nosaltres considerem millor", ha dit Prigojin en un comunicat. Com a conseqüència directa, doncs, tot sembla indicar que els homes del grup privat Wagner, claus per al Kremlin en la invasió d'Ucraïna, no es retiraran d'aquesta ciutat del Donbass, que Moscou fa mesos que intenta capturar.

L'oligarca rus ha explicat també que el comandant en cap de les forces aeroespacials, el general Serguei Surovikin, serà la persona encarregada de "prendre les decisions en relació amb les accions de combat de Wagner i la seva comunicació amb el ministeri de Defensa". "És l'única persona amb l'estrella de general d'exèrcit que sap lluitar. No n'hi ha cap altre de tan assenyat i amb estrella", ha dit amb certa malícia.

Va ser divendres quan Prigojin va anunciar, a través de dos vídeos que van fer la volta al món, que els seus mercenaris abandonarien Bakhmut el dimecres 10 de maig, una amenaça que havia fet en diverses ocasions però mai amb tanta contundència i formalitat. Per mostrar què suposava per als seus homes la falta de municions negada per Moscou, el líder de Wagner va gravar unes primeres imatges mostrant els cadàvers de tots els seus soldats que havien mort en les últimes hores. N'hi havia més d'una quinzena. "Xoigú! Gueràssimov! On són les maleïdes municions?", deia, enmig d'un atac de fúria en què deixava anar diverses paraulotes després de mostrar els cadàvers de soldats tirats a terra. "Aquesta escòria que no ens està donant municions! Putes! Aniran a l'infern! Els seus òrgans seran devorats!" En un altre moment deia: "Planejàvem conquerir Bakhmut el 9 de maig del 2023 [coincidit amb el dia de la victòria contra els nazis, una de les festes més importants de Rússia], però al veure això els buròcrates pseudomilitars van deixar d'enviar-nos subministraments des de l'1 de maig per evitar que ho poguéssim fer".

El líder dels mercenaris russos Wagner esclata amb insults contra Moscou i assegura que abandonaran Bakhmut

Tot semblava indicar que l'amenaça era seriosa. De fet, el mateix divendres a la nit el líder txetxè, Ramzan Kadírov, es va oferir a ocupar les posicions que deixarien els Wagner a Bakhmut, i dissabte el mateix Prigojin es va posar en contacte amb representants de les forces especials txetxenes per organitzar el traspàs, segons les seves pròpies paraules. A més, el líder de Wagner va escriure una carta al ministre de Defensa, Serguei Xoigú, per demanar-li permís per entregar les posicions que ocupen els seus combatents a Bakhmut a les tropes especials de Kadírov, internacionalment conegudes per la seva duresa. El líder txetxè, al seu torn, va assegurar en un vídeo penjat dissabte al canal de Telegram que ja havia començat a enviar forces en direcció d'aquest front.

La batalla de Bakhmut continua sent una de les més sanguinàries des de l'inici de la invasió. Ningú s'atreveix a pronosticar quants soldats, d'un bàndol i de l'altre, han caigut en combats en aquesta ciutat de qüestionable valor estratègic però que tant Moscou com Kíiv no volen deixar perdre. Els primers, perquè conquerir-la seria una injecció de moral per a les seves tropes, mancades de grans triomfs militars des de l'inici de l'ofensiva. Els segons, perquè si cau Bakhmut tenen clar que els russos buscaran avançar cap a altres localitats, probablement amb la vista posada a Kramatorsk.

Tensió que ve de lluny

Sigui com sigui, no era la primera vegada que Prigojin criticava el ministre rus i el seu cap de l'exèrcit, fins i tot públicament. Els havia acusat abans d'estar duent a terme una campanya militar desastrosa i de ser responsables dels fracassos al front. També de gelosia i de voler atribuir-se com a seus els avenços al camp de batalla protagonitzats pel grup de mercenaris.

Els soldats de Wagner es van unir a la invasió russa el març de l'any passat, tot just un mes després del seu inici. A partir del setembre van començar a engreixar les seves files amb reclusos de les presons i van arribar a tenir 50.000 homes, segons algunes anàlisis. Però el protagonisme gairebé total dels Wagner i de Prigojin ha arribat amb la batalla de Bakhmut i la caiguda prèvia de la petita ciutat propera de Soledar, al gener.

Precisament després de la caiguda de Soledar, Prigojin ja va deixar clara la seva disputa amb el ministeri de Defensa quan el va acusar de negar al grup Wagner el mèrit que mereixia en la victòria. Des de llavors, els esforços militars s'han concentrat a la ciutat de Bakhmut, que Prigojin ha donat per conquerida diversos cops, però el govern rus fins ara no ho ha confirmat. Precisament aquest diumenge el Kremlin confirmava que les seves tropes havien guanyat dues illes de cases més de la ciutat. I és que, des de fa mesos, la batalla per Bakhmut és així, carrer per carrer.

stats