Lectures, dubtes i implicacions de la visita de Biden a Israel

Des del principi de la guerra, Washington ha refermat el suport a Tel-Aviv

2 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, puja a l'Air Force per deixar 'Israel després de la seva visita, enmig del conflicte en curs entre Israel i Hamàs, a Tel Aviv, Israel, el 18 d'octubre de 2023.

La visita a Israel d'un dia del president Joe Biden s'ha produït enmig del conflicte amb Hamàs. L'objectiu primordial del viatge era escenificar el suport "absolut" dels EUA a l'estat jueu, una adhesió que el president va expressar immediatament després de l'atac de Hamàs del 7 d'octubre i que ha traslladat al primer ministre, Benjamin Netanyahu, en diverses converses telefòniques aquests últims dies.

Washington ha garantit a Israel que el seu suport és incondicional. Des de fa onze dies, els nord-americans van establir un pont aeri que funciona les 24 hores del dia i que està transportant tota mena de bombes i armament que Israel necessita per mantenir l'operació militar a la franja de Gaza i per preparar-se per a una possible guerra amb Hezbol·lah des del Líban.

El president dels Estats Units, Joe Biden, i el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu.

Paral·lelament, els Estats Units han desplaçat al Mediterrani oriental dos portaavions amb desenes de destructors i més vaixells de guerra. Aquest desplegament de tropes està a punt per intervenir si Israel ho necessita, sobretot en el cas que la situació a la frontera nord amb el Líban experimenti un deteriorament significatiu.

La premsa israeliana ha informat que Washington ha enviat missatges molt clars a Teheran perquè no intervingui en el conflicte, ni directament ni per mitjà de Hezbol·lah. Els dirigents iranians estan fent declaracions agressives contra els bombardejos israelians de Gaza, però de moment eviten una implicació més directa que forçaria la intervenció dels Estats Units, no només al Líban sinó probablement també a l'Iran.

Presència militar i política

La Casa Blanca ha assumit com a bona l'explicació d'Israel sobre la massacre a l'hospital de Gaza. Al president Biden li "sembla" correcta, encara que de les seves paraules es desprèn que no n'està del tot segur. Israel ha multiplicat les explicacions per espolsar-se qualsevol responsabilitat en l'atac, mentre que els palestins fan tot el contrari. El principal argument d'aquests últims és que les milícies que actuen a la Franja no disposen de bombes tan destructores: una bomba seva, asseguren, només mataria una persona si li caigués directament a sobre, però no centenars. Per tant, la bomba de l'atac mortífer ha de ser "de fabricació occidental".

El president dels Estats Units, Joe Biden, es reuneix amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu a Tel-Aviv

La visita a Israel és també una declaració que corregeix la impressió que els Estats Units fa anys que s'estan desconnectant del Pròxim Orient. En un moment de necessitat d'Israel, tots els EUA s'han mobilitzat sota la batuta del seu president. Això vol dir que la seva presència militar i política continuarà com fins ara i no canviarà, com temien Israel i alguns països àrabs com l'Aràbia Saudita.

Els mitjans israelians recorden de passada que aquest canvi d'actitud de Biden es produeix quan només falta un any per a les eleccions presidencials. Biden, que es presentarà a la reelecció, es garanteix d'aquesta manera el suport incondicional d'almenys una part important de la influent comunitat jueva que hi ha als EUA.

stats