Rècord absolut de treballadors a Catalunya

El total d'afiliats supera els 21 milions de persones per primer cop a Espanya a l'abril

3 min
Una oficina del SEPE en una imatge d'arxiu.

BarcelonaL'impuls de la Setmana Santa ha certificat un nou rècord absolut d'ocupació. Espanya ha superat per primera vegada els 21 milions d'afiliats a la Seguretat Social, segons les dades que ha publicat aquest dilluns el ministeri del ram. Exactament, van ser 21.101.505 persones, un increment de 199.538 ocupats respecte al març.

A Catalunya, la creació de feina també va avançar el mes passat, amb 33.089 nous cotitzants, que van sumar un total de 3.764.170, el màxim de tota la sèrie històrica iniciada el gener del 2004. En comparació amb l'abril de l'any anterior, el volum d'afiliats del Principat ja ha crescut en 88.440 persones, un impuls del 2,41%.

Afiliats a la seguretat social a Catalunya

Des del ministeri han tret pit del fet que en l'últim any s'han sumat 486.516 afiliats a la força laboral a Espanya i que el país ha creat ocupació durant 48 mesos seguits. "Hem consolidat els 21 milions d'afiliats a Espanya i ho fem, a més, en un abril sense Setmana Santa, fet que fa que aquestes xifres siguin encara més significatives. No només per quantitat, també per qualitat, ja que mai s'havien registrat tants contractes indefinits, al voltant de 14 milions", ha defensat la ministra Elma Saiz en un comunicat. Així i tot, queda clar que la creació d'ocupació es va concentrar sobretot a l'hostaleria: el sector que més creix, amb 91.913 afiliats més, un repunt del 6,5%.

Aquesta bona marxa en el mercat laboral també es va fer notar en les dades de l'atur registrat que ha publicat aquest dilluns el ministeri de Treball espanyol a través del SEPE. La xifra de desocupats va caure en 7.359 persones a Catalunya a l'abril, un retrocés del 2,1%, i ara se situa en 337.030 inscrits a les llistes dels serveis d'ocupació. A escala estatal, l'atur es va reduir en 60.503 persones (-2,2%) fins a quedar-se en un total de 2.666.500, la xifra més baixa que s'ha registrat mai des del setembre del 2008 i el tercer mes consecutiu de descensos.

L'atur només creix a Canàries

De fet, la desocupació va disminuir en totes les comunitats autònomes amb l'excepció de les Illes Canàries, mentre que a les Illes Balears va ser on, percentualment, es va notar més aquesta davallada de l'atur (un 4,8% menys que al març). Des del ministeri que lidera Yolanda Díaz també han destacat que l'atur femení va baixar en 29.719 dones a l'abril (-1,8%) i que se situa en 1.602.838, el seu nivell més baix des del desembre del 2008. Si comparem aquesta dada amb l'abril del 2023, la caiguda va ser de 76.729 aturades (-4,5%).

Díaz ha celebrat que aquestes dades són "històriques" en una entrevista a TVE, tot i admetre que "queda molt per fer" en matèria laboral. Per exemple, fer que la taxa d'ocupació espanyola convergeixi amb l'europea. "Hem demostrat que les polítiques d'ocupació que vam desplegar funcionen, que apujar el salari mínim és molt positiu per al nostre país. Hem demostrat que vam fer una reforma laboral, després de 52 reformes laborals, que camina en la bona direcció. Avui Espanya és millor", ha reivindicat la vicepresidenta segona de l'executiu.

Afiliats a la seguretat social a Espanya

En aquesta mateixa conversa, Díaz també ha anunciat un nou subsidi per a les víctimes de violència masclista, i que es farà compatible cobrar una prestació contributiva d'atur i tenir una feina, en el marc de la reforma del subsidi d'atur que es va encallar a principis d'any al Congrés dels Diputats. La legislació actual permet compatibilitzar aquesta ajuda amb el treball a temps parcial i el treball autònom. Només per als majors de 52 anys es pot combinar amb una feina a temps complet.

Balanç del conseller Torrent

Al seu torn, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha valorat aquestes dades a menys d'una setmana de les eleccions catalanes i ha aprofitat per fer un balanç de la millora del mercat laboral durant els seus tres anys al capdavant de la conselleria. "El món del treball a Catalunya continua avançant a bon ritme i les xifres així ho demostren. Mai hi ha hagut tants catalans i catalanes treballant; tenim un rècord històric d'afiliacions i cal retrocedir 15 anys per trobar un atur registrat més baix que l'actual", ha remarcat.

Torrent ha insistit que quan Esquerra Republicana va arribar al Govern a Catalunya hi havia poc més de 3 milions d'afiliats i que s'han sumat 328.000 nous cotitzants a la Seguretat Social durant aquesta legislatura. També ha destacat que en aquests mateixos tres anys hi ha hagut 145.000 persones que han trobat feina, una reducció del 30,1% en l'atur registrat respecte al 2021. El conseller d'Empresa i Treball ha defensat el pla de xoc de polítiques actives d'ocupació impulsat pel seu departament, "inèdit per volum i repercussió", al qual s'han destinat gairebé 1.000 milions d'euros durant aquest mandat. "S'ha reduït gairebé a la meitat l'atur de llarga durada", ha afegit, i ha assenyalat la reculada de l'atur juvenil.

stats