Internacional 31/03/2021

L'opositor rus Navalni, a la presó, es declara en vaga de fam

Demana que el visiti un equip mèdic extern degut a un "sobtat deteriorament de salut"

ARA
2 min
El líder opositor rus Alexei Navalni el dia del seu judici a principis de febrer, just abans de ser condemnat a presó.

Barcelona"Exigeixo que em permetin veure un metge. Mentre això no passi, em declaro en vaga de fam". Amb aquestes paraules, escrites a mà en una carta publicada al seu compte d'Instagram, el líder opositor rus Aleksei Navalni, que està empresonat en un centre d'alta seguretat a prop de Moscou, ha anunciat aquest dimecres que es declara en vaga de fam. El motiu? Demana la visita d'un especialista davant el sobtat deteriorament de salut que estaria patint. "Cada presoner té el dret de convidar un especialista perquè se'l miri i l'examini –afegeix a la carta dirigida al director de la presó–. Fins i tot jo".

Tal com explica la missiva, l'opositor té "un dolor agut i progressiu: primer a l'esquena, després a la cama dreta i ara en una part entumida de la cama esquerra". Malgrat això, denuncia Navalni, no li han receptat medicines per alleujar-li el patiment. "Me'n podria sortir d'alguna manera amb una sola [cama]. Però no vull quedar-me sense les dues. Això seria injust", escriu amb el sarcasme que el caracteritza.

En aquest sentit, Navalni recorda que l'agost del 2020 va ser enverinat amb l'agent químic Novitxok quan era a Sibèria. A conseqüència del verí, va caure en coma i va ser traslladat a una clínica d'Alemanya on va iniciar un llarg procés de recuperació abans de tornar a Rússia, on va ser detingut i condemnat a tres anys i mig de presó. L'opositor, doncs, suggereix que el deteriorament de salut que pateix ara podria estar relacionat amb les seqüeles de l'enverinament de fa uns mesos.

I no només això. Navalni també insinua que podria estar vinculat als suposats abusos que està patint a l'interior d'aquest centre penitenciari, que ell mateix va comparar a "un camp de concentració". Tal com explicava fa uns dies, està sotmès a diverses formes de tortures, com ara la "privació de son" (el desperten cada hora cada nit). "Considero que l'empitjorament del meu estat de salut és una conseqüència directa de l'acció i inacció dels funcionaris dels serveis penitenciaris destinada deliberadament a negar-me la deguda assistència mèdica i a minar la meva salut", conclou la carta.

stats