Sud-àfrica

L'incendi que ha acabat amb 200 anys d'arxius i històries a Ciutat del Cap

Dos pisos de la Biblioteca Jagger han cremat, així com un molí i altres edificis emblemàtics

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Els bombers intenten apagar les flames mentre la biblioteca de la Universitat de Cape Town crema, Soud-àfrica

BarcelonaUn incendi a la Table Mountain de Sud-àfrica ha cremat la històrica biblioteca de la Universitat de Ciutat del Cap i altres edificis emblemàtics. Els bombers han contingut ja els més de 80 incendis que des de diumenge a primera hora han anat cremant arreu de la muntanya. Les flames, que fa més de 24 hores que estan actives, han cremat llocs històrics i han obligat a evacuar també cases, escoles i els estudiants de la universitat.

Fonts oficials consideren que el foc podria haver estat provocat i un sospitós va ser detingut diumenge al vespre, després de confessar ser el causant d'un segon incendi. S'investiga si podria ser també l'autor del primer. Les autoritats locals asseguren que es tracta de l'incendi més perjudicial que ha patit mai la ciutat pel que fa a l'impacte sobre el patrimoni històric. Arlene Wehr, la cap dels bombers de la ciutat, ha dit en una sessió informativa als mitjans que "els danys causats en edificis històrics són força importants". L'alcalde, Dan Plato, ha descrit l'incendi, que fins ara ha destruït 400 hectàrees de vegetació al parc nacional de Table Mountain, com un dels més grans i devastadors de la història recent de Ciutat del Cap.

Col·leccions i edificis destruïts

Des de fora de la Biblioteca Jagger, a través de les finestres, es podia veure el foc que cremava arxius i col·leccions de llibres històrics a l'interior de l'edifici, mentre els bombers el ruixaven amb aigua per intentar apagar-lo. Almenys dos pisos de la biblioteca s'han cremat, segons informen els mitjans locals. Altres edificis destruïts inclouen el popular restaurant d'excursionistes del memorial de Rhodes i el molí de Mostert, amb teulada de palla, que datava del 1796 aproximadament i era el molí en funcionament més antic de Sud-àfrica. "No només s'han perdut els edificis històrics, sinó també el seu contingut i les seves col·leccions", ha lamentat l'associació Cape Town Heritage Trust en un comunicat.

La biblioteca Jagger crema mentre els bombers intenten controlar les flames, Cape Town, Sud-àfrica
El molí històric, Mostert's Mill, cremat per les flames de l'incendi a Cape Town, Sud-àfrica

L'incendi va començar diumenge a primera hora del matí prop d'un monument d'homenatge al polític Cecil Rhodes, situat a Devil's Peak, una altra zona del teló de fons muntanyós de Ciutat del Cap, abans de propagar-se ràpidament pels vessants. Es podia veure el fum a quilòmetres de distància. Algunes carreteres es van haver de tallar i es van enviar alertes d'incendi als excursionistes. La ràpida propagació de les flames en direcció a la ciutat va obligar a evacuar totes les escoles de la zona de Vredehoek, així com els estudiants universitaris i els residents.

Les imatges a les xarxes socials mostraven els estudiants circulant per la carretera principal, enmig d'una densa fumarada. En un altre vídeo publicat a Twitter per part del govern local s'hi podien veure flames a l'interior d'un antic edifici revestit de columnes mentre sortia fum del sostre.

El fum cobreix la ciutat de Cape Town mogut per les fortes ventades, Sud-àfrica

Les operacions de contenció han estat complicades a causa dels vents de fins a 45 quilòmetres per hora, que han impedit que els helicòpters poguessin sobrevolar la zona per llançar-hi aigua. Més de 250 bombers han participat en les tasques d'extinció de l'incendi i han intentat controlar els nous focus que s'activaven a terra i que s'estenien ràpidament. Dos bombers han patit cremades i han hagut de ser hospitalitzats.

Ciutat del Cap, que a finals d'abril donarà per acabada la temporada de risc d'incendis, combat regularment focs prop del centre de la ciutat. L'últim es va declarar l'any passat.

stats