Kamala Harris eleva el to contra Israel: reclama un "alto el foc immediat" i que entri ajuda humanitària a Gaza "sense excuses"

La vicepresidenta nord-americana fa la crítica més contundent a Israel des del 7 d'octubre en un acte de defensa dels drets civils

3 min
Harris amb els líders del moviment de drets civils per commemorar la repressió policial a les protestes pro-drets civils a Selma el 1965.

BarcelonaLa vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, ha demanat un "alto el foc immediat" a Gaza, en la crítica més contundent fins ara a Israel d'un alt càrrec dels Estats Units. "Donada la immensa escala del sofriment a Gaza, hi ha d'haver un alto el foc immediat almenys durant les pròximes sis setmanes, que és el que està actualment sobre la taula", ha dit Harris aquesta matinada.

Harris ha reclamat a Israel que garanteixi el lliurament d'ajuda humanitària, inclosa l'obertura de nous passos fronterers i el compromís de no imposar "restriccions innecessàries". "La gent de Gaza s'està morint de gana. Les condicions són inhumanes i el fet que tots som humans ens obliga a actuar", ha afegit. "El govern israelià ha de fer més per augmentar significativament el flux d'ajuda. Sense excuses".

Harris també s'ha referit a l'atac israelià de dijous contra un grup de palestins que van assaltar uns camions d'ajuda humanitària, desesperats per la fam, amb el resultat d'almenys 112 morts. "Han mort massa palestins innocents", ha dit Harris, i ha afegit: "El cor se'ns trenca per les víctimes d'aquesta horrible tragèdia". La realitat, però, és que, després de gairebé cinc mesos de bombardejos israelians a la franja de Gaza que han deixat més de 30.000 morts (la majoria dones i criatures) i 65.000 ferits, els Estats Units continuen mantenint un pont aeri de subministrament de municions a Israel per sostenir l'ofensiva.

Harris també ha desafiat Hamàs a acceptar els termes d'un acord d'alto el foc que la Casa Blanca assegura que Israel està disposat acceptar. "Aconseguim un alto el foc. Fem que els ostatges tornin amb les seves famílies. I proporcionem alleujament immediat a la gent de Gaza".

Pressió creixent de l'electorat demòcrata

Poques hores després que Harris hagi endurit el to contra Israel, Biden ha piulat des del seu compte de Twitter que els Estats Units "segueix pressionant amb força per aconseguir més camions i més rutes per portar ajuda a més gent". El president ha volgut remarcar un perfil més humanitari tot i el seu suport explícit a Israel.

Els comentaris de Harris arriben quan Biden s'enfronta a una pressió creixent dels votants d'esquerres pel paper d'Estats Units en el conflicte entre Israel i Gaza de cara a les eleccions presidencials de novembre. No és casualitat que l'escenari triat per les declaracions de Harris hagi estat la commemoració de la repressió policial, el 7 de març de 1965, contra les protestes pro drets civils a Selma (Alabama).

La política de Biden a Gaza ja ha tingut un cost electoral per al president dels Estats Units. A Michigan, un dels pocs estats on les eleccions no estan decidides i on hi ha una important comunitat àrab, 100.000 electors (un 13% ) van anar a votar en blanc a les primàries en protesta pel suport incondicional de Biden a Israel. Biden va guanyar les presidencials del 2020 a Michigan davant Trump per un marge de només 150.000 vots.

La visita de Ganz posa Netanyahu contra les cordes

Tot plegat està portant Washington a incrementar la pressió sobre el govern de Netanyahu, que es nega a acceptar un alto el foc, que posaria en perill la seva coalició de govern amb la ultradreta. Els socis de govern de Netanyahu es neguen a una treva i continuen defensant que cal expulsar tots els palestins de Gaza i reenvair la franja amb colònies. De la continuïtat de la coalició de govern depèn directament el futur polític del primer ministre que pot trobar-se davant una investigació sobre el fracàs de els serveis israelians el 7 d'octubre.

Davant d'aquesta negativa els Estats Units han tirat al dret i han convidat Beny Gantz, ex cap de l'estat major i ex ministre del gabinet de guerra, que va acceptar incorporar-se al govern de Netanyahu des de l'oposició. El partit de Netanyahu, el Likud, ha dit que aquesta visita no ha estat autortizada pel primer ministre: les esquerdes a la direcció política israeliana, després de gairebé cinc mesos de guerra són cada cop més evidents.

Les negociacions continuen al Caire

Una delegació de Hamàs va participar diumenge al Caire en una nova ronda de converses per aconseguir un alto el foc abans que comenci el Ramadà, el mes sagrat dels musulmans. Estats Units i els governs àrabs temen que Cisjordània i tota la regió s'inflamin en aquestes dates que grans concentracions a les mesquites. A les converses hi participen també Qatar i enviats de l'administració Biden i segons s'ha filtrat s'estaria parlant d'un alto el foc de sis setmanes amb entrada massiva d'ajuda humanitària a canvi de l'alliberament dels ostatges que queden a Gaza.

stats