Internacional 29/05/2022

Jueus i palestins s'enfronten durant les marxes nacionalistes del Dia de Jerusalem

Més de 50.000 jueus recorren el barri musulmà de la Ciutat Antiga amb banderes i càntics antipalestins

2 min
Manifestants israelians accedeixen a la ciutat vella de Jerusalem.

JerusalemPalestins i israelians han protagonitzat aquest diumenge enfrontaments violents a Jerusalem durant la celebració de l’anomenada Marxa de les Banderes, amb la qual els jueus nacionalistes celebren el Dia de Jerusalem, la festa que recorda la conquesta de la ciutat als àrabs durant la guerra dels Sis Dies, l’any 1967. Segons la policia, més de 50.000 persones han participat en la concentració, que aquest any ha creuat el barri musulmà de la Ciutat Antiga, tot i l’oposició d’àrabs i activistes, i l'amenaça de Hezbollah i Hamàs. Els manifestants han enarborat banderes i han cridat càntics com "Mort als àrabs" o "Deixeu que cremin els vostres pobles", però també "On és Shireen? Shireen és morta", en referència a la periodista assassinada el passat 11 de maig.

La policia israeliana ha desplegat a la ciutat més de 3.000 agents, que no han evitat els xocs entre els israelians radicals i palestins. S’han produït situacions en què alguns jueus atacaven amb pals i amb gas pebre els àrabs de la Ciutat Antiga, i hi havia palestins que llançaven ampolles i pedres als manifestants i a la policia.

Les forces de seguretat han detingut més de 50 d’àrabs i han retirat banderes palestines, que no són il·legals a Israel, però poden confiscar-se si suposen un “risc per a l’ordre públic”, segons va dictaminar un jutge israelià l’any 2021. En total, segons dades de la Mitja Lluna Roja, han resultat ferits una quarantena de palestins; així com cinc policies i tres manifestants jueus, segons fonts sanitàries israelianes.

Visita rècord a l'Esplanada de les Mesquites

Coincidint amb la marxa, milers de jueus també han visitat l’Esplanada de les Mesquites, contravenint les directrius de molts rabins i posant en risc l’statu quo del lloc, que es troba sota tutela de Jordània i on està prohibit que hi preguin membres de religions diferents de l'Islam. Segons ha informat la policia israeliana, més de 2.600 jueus nacionalistes, escortats per desenes d'agents, han visitat el complex. Es tracta d'una xifra rècord que ha incendiat encara més la situació al recinte, considerat el tercer lloc més sagrat pels musulmans i la ubicació on un dia es va alçar el Temple de Salomó, el lloc més sagrat per al judaisme.

Entre els jueus que han entrat al recinte hi ha dos antics parlamentaris ultranacionalistes i el diputat Itamar Ben-Gvir, líder del partit d’extrema dreta Otzma Yehudit. El ministeri d'Afers Exteriors jordà ha acusat Israel de violar l'statu quo i ha reclamat que s'aturi aquest "comportament provocatiu".

L’any passat, els enfrontaments amb palestins durant el Dia de Jerusalem van deixar més de 300 àrabs ferits i van derivar en una guerra a Gaza que va durar dues setmanes i es va cobrar la vida de 14 israelians i 256 civils palestins, segons dades de l'ONU. Aquest 2022, amb Hamàs encara molt debilitat pel conflicte de fa un any i l'exèrcit israelià en alerta màxima, no s'han llançat coets des de la Franja. Israel, a través de mediadors egipcis, ha demanat a Hamàs que eviti que altres grups terroristes ataquin el seu territori, i el primer ministre Naftali Bennett ha ordenat que la policia tingui "tolerància zero davant la violència o les provocacions dels extremistes", tot i que no ha transcendit la detenció de cap manifestant jueu.

stats