Israel retira el gruix de les seves forces del sud de Gaza

L'exèrcit israelià es replega i només deixa una brigada en aquesta zona per impulsar una nova fase de la guerra

ARA
4 min
Destrucció a Khan Yunis després d'un bombardeig israelià, el 14 de març.

BarcelonaIsrael ha retirat la major part dels seus efectius del sud de la franja de Gaza just el dia que es compleixen sis mesos de l'inici del conflicte. Les Forces de Defensa d'Israel (FDI) han confirmat la retirada de la 98a divisió al sud de la Franja, després d'unes informacions que apuntaven que Israel s'havia retirat totalment dissabte a la nit i que només hi havia deixat una brigada.

El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ha explicat que les tropes israelianes s'han retirat de l'àrea del sud de Khan Yunis a la franja de Gaza, després de quatre mesos de combats en aquesta zona, per preparar-se per a "pròximes missions", inclosa la presa de Rafah. "La retirada de les tropes de Khan Yunis s'ha fet un cop Hamàs ha deixat d'existir com a unitat militar a la ciutat. Les nostres forces han abandonat la zona per preparar-se per a les seves futures missions, inclosa la seva missió a Rafah", ha dit avui Gallant aquest diumenge a la tarda. Deixava clar així que Israel no ha renunciat encara a llançar un atac sobre Rafah, del qual fa dies que s'adverteix. L'ONU ha alertat que una ofensiva militar sobre aquesta ciutat del sud de la Franja, on hi ha gairebé un milió i mig de palestins desplaçats, seria considerat un crim de guerra, ja que es tracta d'una zona superpoblada.

En una intervenció televisada amb motiu dels sis mesos de guerra, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha tornat a recalcar que "no hi haurà alto el foc sense el retorn dels segrestats". "Ciutadans d'Israel, no hi ha guerra més justa que aquesta i estem decidits a acabar-la amb una victòria total", ha dit Netanyahu aquest diumenge, i ha promès eliminar Hamàs de tota la franja de Gaza, "inclosa Rafah". I això malgrat que els Estats Units han insistit a pressionar en contra d'una possible ofensiva en aquesta ciutat del sud.

"Una força significativa"

Dissabte a la nit, la divisió 98a, formada per paracaigudistes de l'exèrcit i de les reserves, es va retirar d'aquesta zona al sud de Gaza on van entrar fa quatre mesos per liderar l'ofensiva terrestre. Ara, a la Franja hi queda només una "força significativa liderada per la divisió 162a", ha explicat Gallant.

L'exèrcit ha anat reduint el nombre d'efectius a Gaza des de principis d'any per alleujar els reservistes i per les pressions creixents de Washington, el seu principal aliat. Però la retirada d'aquest cap de setmana del sud de la Franja ha estat una sorpresa. Els residents palestins de la ciutat de Khan Yunis, al sud de Gaza, que ha estat bombardejada repetidament, deien a Reuters que havien vist les forces israelianes abandonar el centre de la ciutat i retirar-se cap als districtes de l'est.

El comunicat de l'exèrcit deia que la 98a divisió de comandaments havia abandonat Gaza per "recuperar-se i preparar-se per a futures operacions". També destacava que queda una "força important" a Gaza, amb la capacitat de preservar la "llibertat d'acció" de l'exèrcit israelià. En declaracions a la BBC, el tinent coronel israelià Peter Lerner insistia que la sortida del sud respon a "una nova etapa" de la guerra. "La guerra no s'ha acabat. La guerra només pot acabar quan [els ostatges] tornin a casa i quan Hamàs se'n vagi", ha dit Lerner a la cadena britànica, i afegia: "És un descens de les forces, però hi ha més operacions que s'han de dur a terme. Rafah és clarament un reducte [de Hamàs]. Hem de desmantellar les capacitats de Hamàs allà on siguin".

Des dels Estats Units, un dels portaveus de la Casa Blanca, John Kirby, deia aquest mateix diumenge a l'ABC que estava segur que aquesta retirada del sud de Gaza no implica que es preparin noves operacions militars. "Pel que entenem, i pels anuncis que han fet públics, es tracta només de deixar descansar i de recondicionar aquestes tropes. I no és necessàriament una cosa que puguem dir que indiqui una nova operació pròximament per a aquestes tropes", ha dit Kirby. Una opinió que ha quedat desmentida hores després per la intervenció de Gallant.

Negociacions al Caire

Mentrestant, una delegació de Hamàs ha arribat aquest diumenge a Egipte per participar en les converses de pau que busquen una nova treva i un nou intercanvi d'ostatges israelians per presoners palestins. Tot i que Israel participa en les converses, el primer ministre Benjamin Netanyahu ja ha advertit que no cedirà a la pressió internacional ni a les "exigències extremes" de Hamàs.

Biden també ha instat els líders d'Egipte i de Qatar a pressionar Hamàs perquè accepti un alto el foc i un acord d'ostatges. Més de 130 ostatges segueixen en captivitat a Gaza, i Israel diu que no aturarà la seva ofensiva fins que tots siguin alliberats.

Però mentre Netanyahu culpa Hamàs de la falta d'acord per fer demandes que considera "irreals", un líder de Hamàs, Basem Naim, el culpa a ell. "Netanyahu està estancat i no se salvarà del seu fracàs i de la responsabilitat per l'endemà de la batalla. Sembla que la pressió dels Estats Units no és suficient per obligar-lo a buscar un alto el foc complet i permanent", ha dit Naim, segons Reuters. Hamàs reclama un acord que asseguri un alto el foc complet i permanent, la retirada total de les forces de les zones ocupades després del 7 d'octubre i la llibertat de moviment dels residents a través de la franja de Gaza.

Alhora, aquest vespre, milers de persones han participat en una manifestació contra el govern de Netanyahu a Jerusalem, en què participaran també familiars dels ostatges, que culpen el primer ministre d'estar més preocupat per la seva supervivència política que per fer tornar els captius a casa.

stats