Coronavirus
Internacional 23/07/2021

Indonèsia, nou epicentre de la pandèmia de covid-19

La crisi d'oxigen que va assolar l'Índia a la primavera s'estén ara pel sud-est asiàtic

Fira Abdurachman, Richard C. Paddock i Muktita Suhartono / The New York Times
4 min
Enterrament d'una persona que va morir per covid-19 a Indonèsia, nou epicentre de la pandèmia el juliol de 2021.

BEKASI, IndonesiaEs compten per milers els indonesis que dormen en passadissos, tendes de campanya i cotxes a les cues d'espera dels hospitals, lluitant per respirar mentre esperen un llit. Altres ja han donat els hospitals com a inútils i, de forma fins i tot temerària, s'arrisquen a quedar-se a casa. Siguin on siguin, mentre el covid-19 els roba l’alè, les seves famílies es llancen a una caça frenètica dels escassos subministraments d’oxigen del país.

Indonèsia s’ha convertit en el nou epicentre de la pandèmia. Després de superar l’Índia i el Brasil, s'ha convertit en el país amb el nombre més alt de noves infeccions al món: una mitjana de 50.000 nous casos diaris en els últims dies. L'augment forma part d'una onada al sud-est asiàtic, on les taxes de vacunació són baixes i s'estén la variant delta, originada a l'Índia, però fins fa poc els països contenien el virus relativament bé. Vietnam, Malàisia, Birmània i Tailàndia també s’enfronten als brots més grans fins ara i han imposat noves restriccions, inclosos els tancaments i les ordres d'estar-se a casa.

A Indonèsia, els casos i les morts s’han disparat en l'últim mes a mesura que la variant delta, altament contagiosa, s'estén per la densament poblada illa de Java i també per Bali. En algunes regions, el coronavirus ha desbordats els serveis sanitaris, malgrat que els hospitals han ampliat la seva capacitat com a mesura d'emergència. L'hospital públic regional de Bekasi, on alguns dels pacients de covid han estat esperant durant dies per rebre tractament, ha aixecat grans tendes de campanya amb llits de fins a 150 persones.

A prop de Jakarta, la capital, una llarga cua de persones esperava durant hores a la porta d’un petit dispensari amb l’esperança de poder omplir els tancs d’oxigen portàtils que duien. Entre ells hi havia Nyimas Siti Nadia, de 28 anys, que havia estat buscant oxigen per a la família de la seva tia, tots malalts de covid. "És metge i té por d'anar a un hospital perquè coneix la situació", deia Nyimas. “Hi ha molts casos en què els pacients no tenen llit ni reben oxigen. Si anem a l’hospital, hem de portar el nostre propi oxigen”, afegia.

Imatge aèria d'un cementiri on enterren malalts de covid-19 a Jakarta, Indonèsia, nou epicentre de la pandèmia.

Aquest dijous es va informar de 1.383 noves morts en les últimes 24 hores, que elevaven el total de víctimes mortals a 77.583. En total, s'hi han confirmat 2,9 milions de casos. Però alguns experts sanitaris diuen que aquestes xifres subestimen enormement la propagació del virus a Indonèsia, la quarta nació més poblada del món, perquè les proves han sigut limitades. Dicky Budiman, epidemiòleg indonesi de la Universitat Griffith d’Austràlia, calcula que el nombre real de casos és de tres a sis vegades més alt.

Malgrat la multiplicació de casos, les autoritats del país diuen que tenen la situació sota control. "Si ens posem en el pitjor escenari, 60.000 [nous casos diaris] o una mica més, estem força bé", va dir Luhut Pandjaitan, un alt ministre designat pel president Joko Widodo per gestionar la crisi. "Esperem que no arribi als 100.000, però, tot i així, ens estem preparant ara per si hi arribem mai".

Tanmateix, molts indonesis han estat vivint el pitjor dels escenaris des de fa setmanes. Alguns descriuen escenes de malson per intentar que un dels seus familiars malalts ingressi en un hospital. Alguns hospitals només acceptaven pacients que portaven el seu propi oxigen, expliquen. En altres casos els pacients esperaven allà on trobaven espai per estirar-se. A Bekasi, una ciutat de 2,5 milions d'habitants a prop de Jakarta, els pacients anaven a l’hospital públic regional, on s'hi havien instal·lat 10 grans tendes de campanya, equipades amb llits per a un màxim de 150 persones. A l’Hospital Públic Dr. Sardjito, a la ciutat de Yogyakarta, 33 pacients van morir quan es va acabar el subministrament d’oxigen. El personal va passar a tancs donats per la policia, però va ser massa tard per a molts pacients.

Els hospitals, desbordats, han afegit milers de llits, però, de mitjana, el 10% dels treballadors sanitaris estan aïllats després d'estar exposats al virus, segons la secretària general de l'Associació Hospitalària d'Indonèsia, la doctora Lia G. Partakusuma. Amb els hospitals tan massificats, molta gent opta per quedar-se a casa. Lapor Covid, un grup sense ànim de lucre que fa un seguiment de les morts per la malaltia al país, informa que almenys 40 pacients de covid moren al dia a casa seva.

Familiars d'un pacient difunt a causa del covid-19 al voltant de la seva tomba, a Indonèsia.

El president Joko no ha volgut tancar el país, però ha ordenat restriccions a Java i Bali, inclosos el tancament de llocs de culte, escoles, centres comercials i instal·lacions esportives, la reducció de la capacitat de transport públic i la limitació de restaurants al menjar per emportar. Només al voltant del 15% dels 270 milions d'indonesis han rebut una dosi de vacuna i només el 6% està totalment vacunat. Indonèsia ha confiat en gran mesura en la vacuna feta per Sinovac Biotech, una empresa xinesa, que ha demostrat ser menys eficaç que d'altres. Almenys 20 metges indonesis completament vacunats amb Sinovac han mort pel virus.

Fa uns dies, els Estats Units van donar 4,5 milions de dosis de la vacuna de Moderna a Indonèsia. El doctor Budiman va predir fa més d’un any que Indonèsia es convertiria en un epicentre pandèmic a causa de la seva densa població i el seu dèbil sistema sanitari.

stats