Internacional 24/05/2022

Hongria declara l'estat d'emergència per la guerra a Ucraïna

Orbán diu que necessita marge de maniobra per contrarestar els efectes econòmics de la invasió i les sancions a Rússia

ARA
2 min
El primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán.

BarcelonaHongria declararà l'estat d'emergència a causa de la guerra a Ucraïna a partir de la mitjanit d'aquest dimarts, segons ha anunciat el primer ministre, Viktor Orbán, en un vídeo publicat al seu compte oficial de Facebook. "Hongria ha de mantenir-se al marge d'aquesta guerra i protegir la seguretat financera de les famílies. Per fer-ho, necessitem marge de maniobra i capacitat d'actuar immediatament", ha argumentat, i ha dit que aquest dimecres donarà més detalls de les mesures.

L'anunci del mandatari hongarès ha arribat després que el Parlament hagi aprovat una esmena constitucional proposada pel govern ultranacionalista per fer viable aquesta possibilitat. L'estat d'emergència suposa que el govern pot emetre decrets relacionats amb l'assumpte en qüestió sense necessitat de consultar-ho primer amb la cambra legislativa.

"El món està a punt d'una crisi econòmica", ha alertat Orbán, que ha de fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna, a una inflació anual del 9,5% i a un dèficit pressupostari que es va disparar el primer trimestre d'aquest any a causa de la despesa preelectoral.

El mandatari ha justificat que Hongria necessita "els instruments necessaris per ajudar, donar suport i poder acollir refugiats, així com per contrarestar i alleugerir els efectes econòmics negatius", que ha atribuït tant a la invasió russa d'Ucraïna com a les sancions de Brussel·les contra Moscou.

Hongria és el soci díscol de la Unió Europea, i molt pròxim al president rus, Vladímir Putin. Orbán ha manifestat reiteradament la seva oposició a una proposta comunitària de prohibir les importacions de petroli rus, alhora que ha descartat enviar armes a Ucraïna.

Aquest dimarts el primer ministre hongarès ha descartat poder abordar la proposta d'embargament al petroli rus a la cimera europea de la setmana que ve, argumentant que cal conèixer més detalls sobre quines ajudes rebrà el seu país a canvi. Un portaveu del govern ha confirmat a l'agència de notícies estatal MTI que Orbán ha enviat una carta al president del Consell Europeu, Charles Michel, en què li diu que Budapest no pot donar suport a les sancions a Moscou sense garanties sobre el finançament per buscar un subministrament alternatiu.

"Debatre el paquet de sancions a nivell de líders sense un consens seria contraproduent. Només posaria de manifest les nostres divisions internes sense oferir una oportunitat realista de resoldre les diferències", diu Orbán a la carta, en la qual proposa no abordar aquest tema a la reunió de dilluns i dimarts que ve.

Govern a cop de decrets

Orbán, que va consolidar la seva hegemonia a les eleccions de l'abril passat, ha anat augmentant els seus poders de manera gradual des que va assumir el càrrec per primer cop fa 12 anys. Aquesta no és la primera vegada que Hongria recorre a l'estat d'emergència. Des del març del 2020 n'hi ha un d'activat per la pandèmia de covid-19, tot i que s'hauria d'aixecar el 31 de maig.

A més, des de la tardor del 2015 també està vigent l'estat d'emergència per migració massiva, introduït durant la crisi de refugiats del Pròxim Orient i que s'ha mantingut malgrat la caiguda dràstica dels sol·licitants d'asil a aquest país centreeuropeu.

stats