Itàlia
Internacional 07/07/2022

El govern italià supera una moció de confiança i posposa la crisi

El Moviment 5 Estrelles dona suport al decret antiinflació però es reserva tombar-lo al Senat

3 min
El líder del Moviment 5 Estrelles, Giuseppe Conte.

RomaEl govern italià ha superat aquest dijous una delicada moció de confiança al Parlament que amenaçava amb posar en risc la continuïtat de l'executiu que dirigeix Mario Draghi. A l'origen de les tensions hi ha el rebuig del Moviment 5 Estrelles (M5E) a donar suport a l'últim decret amb mesures contra la inflació. El líder dels grillini, Giuseppe Conte, havia amenaçat fins al dia abans amb votar en contra, tot i que finalment ha mantingut el seu suport i ha posposat la crisi fins a la setmana que ve, quan el text serà sotmès a votació al Senat.

El decret, que s'ha presentat en forma de moció de confiança a la Cambra dels Diputats –una estratègia molt habitual a Itàlia per mesurar els suports amb què compta un govern i evitar el temut vot secret–, ha obtingut 410 vots a favor, 49 en contra i una abstenció. El M5E ha donat suport al text, que inclou ajudes per valor de 23.000 milions d'euros, però 15 dels 105 diputats grillini s'han absentat de forma injustificada.

"Votarem per la confiança a la Cambra; al Senat ja ho veurem", ha declarat l'ex primer ministre Giuseppe Conte, que ha deixat la porta oberta a la sortida del seu partit de l'heterogènia coalició que sosté el primer ministre, cosa que obriria una profunda crisi al govern i posaria en qüestió la seva continuïtat. El M5E es troba en un moment delicat després que el ministre d'Exteriors i l'exlíder de la formació, Luigi Di Maio, abandonés el partit per formar la seva pròpia criatura política juntament amb 60 parlamentaris dissidents enfrontats a Conte per les seves crítiques a Draghi.

Suport amb condicions

En un primer moment, Conte va assegurar que mantindria el seu suport al primer ministre, però després de la filtració d'una trucada entre Draghi i el fundador del partit, el còmic Beppe Grillo, en què suposadament l'expresident del BCE demanava el cap del líder del M5E, la calma tensa que es vivia a l'interior de la coalició governamental va explotar.

Draghi i Conte es van reunir aquest dimecres per signar una treva i discutir sobre les seves diferències relatives a qüestions econòmiques. El líder del M5E va confirmar el seu suport a la coalició, però a canvi va exigir al primer ministre nou "mesures extraordinàries" per pal·liar els efectes de la crisi, com ara reduir la pressió fiscal a treballadors i empreses, aprovar el salari mínim i mantenir la renda de ciutadania, un subsidi aprovat pel M5E quan estava al capdavant del govern entre el 2018 i el 2021. "Estem disposats a seguir compartint la responsabilitat de govern", però calen canvis importants, va assegurar Conte a la sortida de la reunió.

Enmig de la batalla política hi ha el rebuig del M5E a la política econòmica de Draghi i l'enviament d'ajuda militar a Ucraïna, però també una calculada estratègia electoral després de les seves últimes patacades a les urnes. I, sobretot, la por que les eleccions generals que se celebraran l'any que ve acabin per donar-los el cop de gràcia.

La sortida del M5E de la coalició no implicaria la caiguda automàtica del govern, ja que Draghi compta amb el nombre suficient de suports per seguir governant fins a la convocatòria d'eleccions. Però el primer ministre italià ha advertit recentment que el salt dels grillini a l'oposició posaria fi a la seva experiència al capdavant de l'executiu: "Sempre he dit que el govern no es podia formar sense el Moviment 5 Estrelles i aquesta segueix sent la meva opinió".

stats