Corea del Nord
Internacional 16/03/2021

La germana de Kim Jong-un adverteix els EUA que aturi les maniobres militars amb Seül

El règim llança el seu primer missatge directe a Joe Biden el dia abans que Blinken visiti Corea del Sud

3 min
Kim Jong-un i la seva germana  Kim Yo Jong durant la reunió amb Corea del  Sud

El fracàs del diàleg entre Donald Trump i Kim Jong-un havia donat pas a un silenci eixordador en les relacions entre els Estats Units i Corea del Nord. Però aquest dimarts, just un dia abans que el nou secretari d'Estat, Anthony Blinken, arribi a Corea del Sud, el líder nord-coreà ha volgut llançar una advertència a la nova administració de Joe Biden. I ho ha fet per mitjà de la seva germana petita, Kim Yo-jong, que té un paper cada cop més destacat dins del règim i que ha emès un comunicat a través de l'agència estatal de notícies nord-coreana: "Aprofitem l'oportunitat per advertir la nova administració dels Estats Units que no intenti deixar anar olor de pólvora a la nostra terra. Si vol dormir en pau durant els pròxims quatre anys, és millor que s'abstingui de deixar aquesta pudor en el seu primer pas".

Una advertència metafòrica sobre les maniobres militars conjuntes que els Estats Units i Corea del Sud han reprès aquest mateix 8 de març, tot i que en una escala inferior a altres anys i majoritàriament a través de simulacions per ordinador a causa del covid-19. De fet, la llarga carta de Kim Yo-jong va dirigida principalment a Corea del Sud perquè aturi els "jocs de la guerra", com en diuen de les maniobres militars conjuntes amb els EUA que es fan cada any al març i a l'agost. La germana de Kim Jong-un, que és també sotsdirectora del comitè central del Partit dels Treballadors de Corea del Nord, amenaça fins i tot amb suspendre els mecanismes de cooperació impulsats amb Corea del Sud si es mantenen aquestes maniobres militars. "Els exercicis de guerra i l'hostilitat no poden anar mai amb el diàleg i la cooperació", ha dit Kim Yo-jong.

Es tracta del primer missatge públic directe del règim nord-coreà a l'administració Biden, que encara està sospesant la seva estratègia cap a Corea del Nord, però que ha estat intentant establir contactes amb Pyongyang des que va prendre possessió el 20 de gener. Segons va informar dilluns la Casa Blanca, el règim de Kim Jong-un ha rebutjat fins ara tots els intents de diàleg del nou govern nord-americà.

Primera gira asiàtica

El missatge de Kim Yo-jong arribava just quan el cap de la diplomàcia nord-americana, Antony Blinken, i el secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, eren a Tòquio durant la seva primera gira per Àsia, on es van entrevistar tant amb el ministre d'Exteriors com amb el primer ministre, Yoshihide Suga. Està previst que tots dos arribin a Seül just demà dimecres, per a les seves primeres converses amb els seus homòlegs de Corea del Sud.

Quan li van preguntar sobre les paraules de la germana de Kim Jong-un, Blinken va admetre que havia estat informat dels comentaris però va apuntar que està més interessat en saber què opinen els seus aliats a la regió sobre Corea del Nord, en referència al Japó i Corea del Sud. En les seves converses sobre política exterior i de seguretat en aquesta gira asiàtica, queda clar que Pyongyang és un dels temes principals de conversa.

El secretari de Defensa, Austin Lloyd, i el secretari d'Estat dels EUA, Anthony Blinken, amb el primer ministre del Japó, Yoshihide Suga.

Corea del Sud, com sempre, va sortir a defensar les maniobres militars conjuntes com a "rutinàries i defensives". Tant Seül com Washington consideren aquestes maniobres indispensables davant de l'amenaça del règim dictatorial de Corea del Nord, el més hermètic del món i que ha demostrat diverses vegades la seva capacitat nuclear a través d'amenaçadores proves de míssils. Trump va arribar a prometre a Kim Jong-un que aturaria les maniobres, malgrat que els seus assessors li demanaven que no ho fes, però el fracàs de les converses entre els dos governs va deixar aquesta i altres promeses en paper mullat.

Futura líder de Corea del Nord?

Trump es va reunir amb Kim Jong-un en tres ocasions durant el seu mandat, en un acostament que va portar també a reprendre el diàleg entre les dues Corees, però les converses amb els EUA no van arribar enlloc i Pyongyang ha seguit endavant amb les seves proves armamentístiques, tot i la pressió d'unes sancions econòmiques internacionals que, sumades a la pandèmia de covid-19, segueixen posant la població nord-coreana sota una immensa pressió.

La germana de Kim Jong-un, filla petita de Kim Jong-il, va començar a aparèixer en públic abans que morís el seu pare, però ha anat agafant rellevància política al costat del seu germà, tot i que després del fracàs de la cimera de Hanoi (entre Kim i Trump) va desaparèixer del focus durant dos mesos i es va arribar a dir que havia estat degradada. Però l'any passat, durant una prolongada absència de Kim Jong-un per una suposada intervenció quirúrgica que va sembrar seriosos dubtes sobre la seva salut, Kim Yo-jong va ser vista per molts com la possible futura líder de Corea del Nord.

stats