Gent menjant cactus i escaiola: Israel mata de gana Gaza

La Franja s'aboca a la fam i ja registra els pitjors nivells de desnutrició infantil del món a causa de la devastadora ofensiva israeliana

3 min
Infants de Gaza demanen desesperadament menjar.

El CaireGent ingerint menjar per a ocells i animals com a últim recurs; famílies recorrent directament a fulles, herbes i cactus; una multitud corrent per la platja per aconseguir alguns aliments tirats des d’avions; o centenars de palestins morts i ferits arran d’atacs de tropes israelianes contra civils amuntegats, i desesperats, per rebre ajuda humanitària.

Són algunes de les estampes que ens han arribat els últims dies de Gaza, reflex d’un territori que s'aboca cap a la fam generalitzada. Dimecres, el director executiu del Programa Mundial d’Aliments de l’ONU, Carl Skau, va advertir el Consell de Seguretat que hi ha “una perspectiva real” que la fam assoli la Franja al maig, amb més de 500.000 persones -un quart de la població total- en perill. L’enclavament, a més, ja registra el pitjor nivell de desnutrició infantil del món, amb un de cada sis menors de dos anys greument desnodrit.

Els primers morts per fam, de fet, ja es comencen a comptar. Aquesta setmana han mort sis nens per deshidratació i desnutrició en hospitals del nord de Gaza, segons ha informat el ministeri de Sanitat local. I almenys set més es troben en estat crític. Quatre dels infants morts eren a l’Hospital Kamal Adwan, des d’on el periodista palestí Ebrahem Musalam va compartir per les xarxes socials dimecres un vídeo d’una unitat infantil amb nens famèlics on es produïen talls constants d’electricitat per la falta de combustible.

En aquest context va tenir lloc dijous la matança de centenars de persones amuntegades al sud-oest de la ciutat de Gaza, al centre de la Franja, per rebre ajuda alimentària. Més de cent van morir a l'acte i centenars van resultar ferides quan tropes israelianes van obrir foc, segons les autoritats locals. L’exèrcit d’Israel ha imputat els fets al caos generat per la multitud, tot i que ja havia atacat anteriorment grups de persones que esperaven rebre aliments.

El sector agrícola, a punt d'ensorrar-se

La inseguretat alimentària a Gaza s’ha disparat des de l’octubre a conseqüència de l’ofensiva militar israeliana, segons va detallar dimarts al Consell de Seguretat un alt càrrec de l’Oficina de l’ONU per a la Coordinació d’Afers Humanitaris (OCHA), Ramesh Rajasingham. La campanya militar d’Israel està empenyent el sector agrícola al nord de la Franja al col·lapse; el nivell de destrucció i l’escassetat de subministraments bàsics com electricitat, combustibles i aigua han paralitzat la producció d’aliments; el bestiar s¡està morint de set i de gana; la pesca no és permesa; i al sector comercial no se’l deixa treballar.

Dos infants es distreuen enmig d'un carrer totalment destruït de la ciutat de Gaza.

Rajasingham també va destacar que, per tots aquests motius, gairebé tothom a la Franja depèn avui per sobreviure dels aliments proporcionats per agències humanitàries. I Skau, del PMA, va lamentar que el risc de fam augmenta precisament per la incapacitat per fer arribar prou subministraments alimentaris a Gaza.

Les agències d’ajuda humanitària han denunciat des del principi de l’ofensiva a Gaza que sense garanties de seguretat ni permisos d’accés molt més amplis d’Israel no poden dur a terme una operació adequada a les necessitats ingents de la població. Entre els principals obstacles d’Israel hi ha traves burocràtiques, límits als punts d’accés al territori, inspeccions extenuants de l’ajuda que hi entra, un criteri arbitrari sobre què hi pot arribar i què no i la falta d’infraestructures i garanties per distribuir l'ajuda a l’interior.

La situació és especialment alarmant a la meitat nord, on el PMA ja va haver de suspendre lliuraments d’aliments a mitjans de febrer per l’absència de condicions de seguretat. L’agència de l’ONU per als refugiats palestins, la UNRWA, tampoc ha pogut distribuir-hi aliments des de finals de gener. I el seu director, Philippe Lazzarini, ha descrit aquesta setmana la situació de “fam causada per l’home”.

Entrada de camions

Segons la UNRWA, l’entrada de camions d’ajuda a l’enclavament ha caigut al febrer prop d’un 50% respecte al gener, quan ja hi arribaven amb comptagotes. I el portaveu del secretari general de l’ONU, Stephane Dujarric, ha lamentat que hi hagi gairebé mil camions amb 15.000 tones d’aliments a Egipte que continuen aturats esperant poder entrar a Gaza.

El fiscal del Tribunal Penal Internacional (TPI), Karim Khan, ja havia advertit anteriorment que impedir l’enviament d’ajuda humanitària pot constituir un delicte. I ha subratllat que Israel ha de garantir que els palestins reben aliments, aigua i subministraments mèdics. El cap de l’ajuda humanitària de l’ONU, Martin Griffiths, va demanar la setmana passada al Consell de Seguretat frenar “l’ús de la inanició de la població civil com a arma de guerra”.

stats