Fusells d'assalt per custodiar els nadons de la gestació subrogada a Kíiv

Els petits esperen que les parelles que van pagar per la seva gestació els vagin a recollir a Ucraïna

5 min
El doctor Pechenoga i el xofer armat de l'empresa BioTexCom acompanyen a l'estació de tren de Kíiv una mare que ha tingut una criatura per gestació subrogada.

Enviada especial a KíivLes oficines de BioTexCom, l'empresa més gran d'Ucraïna que es dedica a la gestació subrogada, són en una mansió amb jardí en una de les zones més benestants de Kíiv. La sala d'espera és una estança àmplia a la primera planta, amb diversos sofàs i butaques i una mena de canviador per a nadons com els que es poden trobar als lavabos públics. El doctor Igor Petxenoga és el responsable mèdic de la clínica que l'empresa té a la capital ucraïnesa i atén sol·lícit les visites. Crida l'atenció que no vesteix una bata blanca com es podia esperar, sinó un uniforme militar i porta un fusell d'assalt penjat de l'espatlla. Per sota de la jaqueta verda de l'uniforme també li sobresurt la funda d'una pistola.

“He d'anar a recollir dos nadons per portar-los a l'estació de tren”, afirma el doctor, disculpant-se per les presses abans de pujar a una furgoneta blanca amb el nom de l'empresa imprès amb lletres grosses a la carrosseria. El xofer del vehicle també va armat. "Portem fusells per protegir els nadons i perquè ens facilita passar pels controls militars que ara hi ha a Kíiv", argumenta el metge.

Actualment BioTexCom té una desena de nadons a Kíiv que van néixer per gestació subrogada: ni les dones que els van parir volen fer-se'n càrrec, ni les parelles que van encarregar la seva gestació han anat a recollir-los a Ucraïna ara que el país està en guerra. A més, 450 dones més estan embarassades i donaran a llum en els pròxims mesos, afirma el doctor Petxenoga. Amb tot, no sembla preocupat. Confia que les parelles que van pagar per tots aquests nadons acabin viatjant un dia o altre a Ucraïna. A Espanya la gestació subrogada està prohibida.

Els petits són ara al soterrani d'una casa al nord-oest de Kíiv, on hi ha una vintena de bressols i cotxets per a nadó, a més d'infinitat de paquets de bolquers, llet de fórmula, biberons, bosses amb roba per a nadons… Dues treballadores i dos assistents es fan càrrec de totes les criatures. Al principi de la guerra hi van arribar a haver fins a 25 nadons.

El soterrani a Kíiv on són els nadons nascuts per gestació subrogada que no han estat recollits per les parelles que els van encarregar.

Segons el doctor Petxenoga, el procediment “normal” és que la mare que donarà a llum el nadó viatgi a Kíiv una vegada al mes per fer-se controls de l'embaràs i s'instal·li a la capital ucraïnesa un cop ja és a la setmana 38 de gestació, fins que arriba el moment del part. Per la seva banda, la parella que paga per la gestació també s'ha de traslladar a Kíiv i esperar-hi algunes setmanes fins que la criatura neixi i es completi la paperassa per poder endur-se-la.

Però amb la guerra tot això ha saltat pels aires. Ni les mares poden viatjar a Kíiv, ni les parelles s'atreveixen a anar a Ucraïna a recollir la criatura. A més, plou sobre mullat. Molts petits ja van quedar bloquejats al país amb la pandèmia. Alguns encara ho estan. Segons diu el doctor, el 40% dels clients de BioTexCom eren xinesos fins que el coronavirus va capgirar el món. “Amb el confinament de la Xina, moltes parelles que havien pagat per un nadó no han pogut venir a buscar-lo. Alguns ja tenen set o vuit mesos. A aquest ritme, aprendran a parlar ucraïnès”, declara el doctor. Ara predominen les parelles procedents d'Itàlia, Alemanya i Romania.

Nadons nascuts per gestació subrogada a Kíiv.

Al soterrani on són els nadons, una dona que va donar a llum una nena per gestació subrogada el passat 26 de març espera que li lliurin la petita perquè el doctor Petxenoga les porti a ella i a la nena a l'estació. Han d'agafar un tren en direcció a la ciutat de Lviv, a l'oest d'Ucraïna, on la parella que va encarregar la criatura espera per recollir-la. La nena es diu Emma i és de pell fosca i ulls negres. En canvi, la mare que l'ha portada nou mesos al ventre és una ucraïnesa de pell pàl·lida i ulls blau clar. Es diu Anastasia i té 38 anys. "Els clients que la van encarregar són de l'Índia", aclareix ella per justificar que la nena sigui tan bruna. Segons diu, aquesta és la tercera criatura que té per gestació subrogada. A més, té dos fills més propis. "És que m'agrada estar embarassada", argumenta.

Diners per comprar-se una casa

En canvi, el doctor Petxenoga aclareix que si les dones es queden embarassades és per una altra raó: “El 90% ho fan per comprar un apartament o una casa, i el 10% restant per pagar l'educació dels seus fills”. En definitiva, totes ho fan per diners. L'empresa BioTexCom paga entre 16.000 i 26.000 euros per embaràs, una quantitat que és suficient per comprar un apartament, potser no pas a Kíiv, però sí en altres municipis on els preus són més econòmics. “Els honoraris depenen del nombre de criatures que han tingut. Per cada cop que repeteixen, els donem un plus de 3.000 euros perquè preferim treballar amb una dona que ja coneixem que amb una que ho fa per primera vegada –segueix explicant el doctor–. Si tenen bona salut, ho poden fer cada any. No els posem límits”.

Els únics límits són que la dona que es queda embarassada no pot tenir més de 43 anys, ha de gaudir de bona salut, no consumir drogues ni alcohol, haver donat a llum almenys un fill que no hagi estat per gestació subrogada i que estigui sa, i haver tingut com a màxim cinc parts a la seva vida, enumera el doctor. "Al principi de l'embaràs li paguem una quantitat molt petita de diners, 2.000 euros a la setmana 16 de gestació, i la resta quan ja ha donat a llum i ha signat el document conforme renuncia al nadó", afirma. I què passa si no hi renuncia? “Se’l pot quedar. La legislació ucraïnesa la protegeix”, assegura Petxenoga. Però lògicament no veurà ni un cèntim. Les dones donen a llum en hospitals públics, però BioTexCom paga a aquests centres sanitaris perquè estiguin en una habitació diferent de la resta de mares i no tinguin contacte amb la criatura amb l'objectiu que no estableixin un vincle emocional amb el petit.

El doctor Petxenoga lliura un nadó a una cuidadora a l'estació de tren de Kíiv perquè el porti fins a l'oest d'Ucraïna.

El doctor Petxenoga carrega a la furgoneta l’Emma i una altra criatura que es diu Cata per portar-les a l'estació de tren. És cert que el vehicle no s'ha d'esperar als controls militars de la capital: pot passar sense gairebé aturar-se. Un cop a l'estació el metge lliura un dels nadons a una cuidadora perquè el porti a Lviv, li dona instruccions sobre els biberons que li ha de donar i els papers que haurà de firmar la parella que se'l quedarà.

stats