Internacional 23/04/2019

L'Estat Islàmic reivindica els atemptats de Sri Lanka

El govern del país creu que són una "venjança" per l'atac a les mesquites de Nova Zelanda

Ara
2 min
Funeral massiu per les víctimes dels atemptats a Sri Lanka

BarcelonaEl grup terrorista islamista Estat Islàmic ha reivindicat aquest dimarts els atemptats de diumenge contra tres esglésies i quatre hotels de Sri Lanka, segons ha fet públic a la seva agència de notícies online AMAQ.

La reivindicació arriba finalment dos dies després i just quan el govern de Sri Lanka havia assegurat que els atacs eren una "venjança" per l'atemptat d'un supremacista blanc contra dues mesquites a Nova Zelanda el 15 de març. El balanç final de víctimes a Sri Lanka s'ha elevat aquest dimarts a 321 morts i més de 500 ferits. Les autoritats han informat que hi ha almenys 40 persones detingudes en relació amb els atacs suïcides.

El govern del país seguia atribuint l'atac a dos grups terroristes locals de caràcter islamista, el National Thowheeth Jama'ath i el Jammiyathul Millathu Ibrahim. Però l'Estat Islàmic ha sortit a reivindicar-lo, tot i que, com sempre, no ha presentat cap evidència que demostri la seva afirmació.

"La investigació inicial ha revelat que [els atacs] han sigut en revenja pels atacs a mesquites de Nova Zelanda", havia dit poc abans al Parlament un representant del ministeri de Defensa, Ruwan Wijewardene, tot i que no ha elaborat més la teoria. El 15 de març, un supremacista blanc va obrir foc contra dues mesquites a Christchurch, una població de Nova Zelanda, i va matar 50 persones.

Sri Lanka oficiava aquest dimarts el funeral oficial de les víctimes dels diversos atemptats simultanis d'aquest diumenge de Setmana Santa, en una nova jornada de dol nacional. A l'església de Katuwapitya, a Negombo, a pocs quilòmetres al nord de Colombo, centenars de persones van rebre els fèretres d'algunes de les víctimes per dispensar-los aquest últim homenatge.

Fins dilluns, l'Hospital General de Negombo havia lliurat als familiars 92 dels 102 cadàvers que tenia al dipòsit, i l'Hospital Nacional de Colombo havia conclòs les autòpsies de 89 dels 140 cossos. Per la seva banda, a l'Hospital de Batticaloa faltaven sis autòpsies d'un total de 29 cadàvers.

Entre els morts hi ha almenys 31 estrangers, entre els quals hi ha dos espanyols, un bangladeshià, dos xinesos, vuit indis, un francès, un japonès, un holandès, un portuguès, dos saudites, dos turcs, sis britànics, dos nord-americans i dos australians.

La cadena d'atacs ocorreguts diumenge a Sri Lanka va començar cap a les 8.30 h, hora local (5 de la matinada a Catalunya), amb sis explosions gairebé simultànies en tres hotels de luxe i una església de Colombo, una altra església a Katana, a l'oest del país, i una tercera a la ciutat de Batticaloa.

Hores després, una setena detonació va tenir lloc en un petit hotel situat a una desena de quilòmetres al sud de la capital, i l'última en un complex residencial a Dematagoda, també a Colombo. Les autoritats locals van vincular les dues últimes explosions, en què van morir cinc persones –entre elles tres policies–, amb l'intent de fugida de diversos terroristes.

Just a les 8.30 h, hora local, d'aquest matí de dimarts, els congregats a l'església de Negombo han guardat tres minuts de silenci en homenatge a les víctimes. Les banderes onegen a mig pal i es manté l'estat d'emergència a tot el país.

stats