Els francesos que Zemmour no vol

Aubervilliers, una de les ciutats de la 'banlieue' de París amb més immigració, reivindica la seva multiculturalitat

5 min
Un mercat a Aubervilliers, a la periferia de París

AubervilliersPlovisqueja i fa vent, però el mercat d’Aubervilliers, una ciutat de 90.000 habitants de la banlieue parisenca, està ple de gent comprant i desafiant el mal temps. A 100 metres hi ha una plaça, la de l’Ajuntament, amb uns panells amb cartells electorals. És l’únic que fa intuir que les eleccions presidencials són a la cantonada. “Ni ens interessen ni ens afecten”, assegura un home assegut en un cafè al costat del mercat. Uns metres més enllà una dona amb el carro de la compra ple, la Judeline, assegura que ella sí que anirà a votar. “Però ni a Le Pen, ni a Zemmour ni a Pécresse”, puntualitza. “El seu discurs és racista”, afirma.

Aubervilliers forma part del departament del Sena Saint-Denis, on es concentra bona part de la immigració de la regió de París. I de tot França. El centre de la ciutat manté l’arquitectura del poble rural que va ser fa un segle, amb carrers estrets i cases baixes. Els cafès es barregen amb comerços d’arreu del món. Més enllà, la ciutat es veu més degradada, amb blocs de pisos enormes i carrers decrèpits. És un municipi amb una llarga tradició d'immigració: al segle passat van ser els espanyols i els portuguesos –hi ha un barri que es coneix com la petita Espanya– i ara són majoritàriament de països del nord del continent africà.

La Judeline és una francesa originària d'Haití i viu des de fa anys al centre d’Aubervilliers, on han nascut els seus fills. S’hi va instal·lar després d’haver viscut de petita a l’illa de Martinica, una de les regions d’ultramar franceses. “Aquí s'hi viu bé”, explica. A França hi viuen set milions d’immigrants, que representen el 10,3% de la població (a Catalunya és el 16%), segons dades de l’institut d’estadístiques francès (Insee) del 2021. La meitat són nascuts a l’Àfrica –la comunitat més nombrosa és l’algeriana– i un terç a Europa. A l’àrea metropolitana de París, la banlieue, més del 18% de la població és d’origen estranger. Molts migrants es veuen expulsats de París per l’elevadíssim preu de l’habitatge. És un fenomen que passa en moltes grans ciutats europees, però és especialment greu a la capital francesa, on el lloguer per metre quadrat se situa al voltant dels 30 euros i supera els 40 euros en el cas d’estudis i pisos de pocs metres quadrats.

Ciutadans nascuts fora de França

Aubervilliers és la quarta ciutat més pobra de França, amb una renda per càpita de les més baixes, i és una de les que compten amb un percentatge de migrants més elevat: gairebé la meitat dels ciutadans que hi viuen són nascuts a l’estranger, segons les dades de l’Insee. Les estadístiques oficials no diferencien els migrants que han adquirit la nacionalitat francesa dels que tenen una altra nacionalitat. “Jo soc francesa –reivindica la Judeline, encara que alguns polítics ens assenyalin i ens diguin que no ho som”.

La Judeline no l'anomena, però es refereix a Éric Zemmour, el candidat d'ultradreta a les eleccions presidencials. Una de les frases que més repeteix en entrevistes i mítings en to de crítica és que a la banlieue parisenca entre el 80% i el 90% dels nens són d'origen magribí o africà. La xifra no és certa. En primer lloc, perquè el cinturó de París hi ha moltes ciutats amb realitats socioeconòmiques i culturals molt diferents, amb més o menys migrants, i la mitjana d'infants nascuts de pares immigrants se situa en el 37,4%. I, en segon lloc, perquè les estadístiques oficials no ofereixen la nacionalitat dels nens i nenes nascuts a França de pares d'origen estranger.

L'obsessió del candidat de Reconquesta és la immigració i una de les teories delirants que proclama és la del perill de "la gran substitució" a França, segons la qual la població immigrant –extracomunitària, de cultures i religions diferents– amb el temps acabarà substituint la població francesa –entesa com a blanca i catòlica–. “Jo salvaré França”, afirma a cada míting, on promet que si és proclamat president crearà un ministeri dedicat a expulsar 100.000 migrants "indesitjables" cada any. "La raó per la qual soc candidat és perquè crec que França està amenaçada en la seva identitat per una gran substitució de població i jo vull aturar-la", ha defensat Zemmour en més d'una ocasió.

La gran paradoxa és que el candidat xenòfob va néixer a Montreuil, un dels municipis de la banlieue parisenca amb més immigració, on els seus pares, una família modesta de jueus algerians, es van instal·lar als anys 50 després de deixar Algèria, pocs anys abans de néixer Zemmour. "La multiculturalitat, la globalització... França és tot això", diu el Hamid, un home d'uns 70 anys també d'origen algerià que xerra amb un amic al mercat d'Aubervilliers. "Zemmour és un populista pur. Utilitza la immigració per guanyar vots", sosté. Al seu costat, l'amic assenteix amb el cap.

150 nacionalitats diferents

Són les dues de la tarda i l’Azzedine torna de treballar a Eurodisney. Encara no s’ha tret l’uniforme. Assegut en un cafè que hi ha al costat de la imponent església de Notre-Dame de Vertus, parla amb vehemència de l’extrema dreta. “El seu discurs és estúpid. No és normal que ens insulti. Crea odi i ha provocat una fractura social”, assegura. “Un president de la República ha de ser president de tots els francesos, sense distinció”, afegeix. L’Azzedine, de 51 anys, va néixer a Algèria –com els pares de Zemmour– però viu a França des que en tenia 27: “Soc d’origen algerià però soc francès”.

Azzedine Ameziane

Explica amb orgull que Aubervilliers hi conviuen “en harmonia” 150 nacionalitats diferents, com en moltes ciutats dels afores de París que "estan fetes d'immigració". “Aquí hi ha feina per a tots, no hi ha atur”, afirma. Les xifres li donen la raó: a aquesta ciutat de la perifèria parisenca l’atur se situava al voltant del 7,6% a finals de l'any passat, lleugerament per sota de la mitjana francesa. L'Azzedine lamenta que el discurs polític s'hagi radicalitzat per la dreta i s'hagi centrat en atacar els immigrants. "L'extrema dreta arrossega la dreta, que al seu torn arrossega sovint també l'esquerra: estem veient molta gent acostar-se a les idees de Marine Le Pen", assegura. "Aquí és on la política ha perdut la noblesa", es plany.

Abans de marxar lamenta que molts ciutadans, també immigrants, rebessin al seu telèfon dimecres passat un missatge d'Éric Zemmour demanant-los el vot. "Cal que França torni a ser francesa. Voteu per la vostra seguretat, voteu contra la immigració", deia el candidat. A Aubervilliers, entre els cartells electorals que hi ha davant de l’Ajuntament, el de Zemmour està trencat. Algú li ha ratllat la boca i els ulls. 

stats