REFORMA LABORAL
Internacional 01/09/2017

França flexibilitza el mercat laboral per combatre l’atur crònic

Més seguretat per a les empreses i menys protecció per als treballadors

Lara Ribas
4 min
França flexibilitza el mercat laboral per combatre l’atur crònic

BarcelonaEl govern d’Emmanuel Macron va fer ahir el primer pas per aprovar una nova reforma laboral que és menys ambiciosa del que s’esperava, però que no per això s’estalvia la polèmica. La proposta preveu flexibilitzar el mercat laboral per tal d’atreure inversors i reduir un atur considerat ja crònic a França. Des del 2009, la taxa d’atur no ha aconseguit baixar del 9% i actualment se situa, concretament, en el 9,5%. El primer ministre francès, Édouard Philippe, va explicar que amb les 36 noves mesures anunciades se simplificarà la regulació actual. “El nostre objectiu és fer més clares i més segures les regles que s’apliquen”, va especificar Philippe.

En una entrevista recent a Le Point, Macron va matisar que la legislació d’ara “protegeix molt bé els que tenen un contracte estable, però que ho fa a costa de la total exclusió dels altres, els més joves i els menys qualificats”. Per acabar amb aquest sistema, la ministra de Treball, Muriel Pénicaud, va anunciar que es permetrà que les empreses busquin directament un acord majoritari amb els seus treballadors, al marge dels convenis sectorials i de les negociacions sindicals. Com havia defensat l’inquilí de l’Elisi, es tracta d’una manera de descentralitzar i d’acostar a les empreses les negociacions laborals. El secretari general de la Confederació General del Treball (CGT), Philippe Martínez, va denunciar que aquest canvi significarà “la fi del contracte laboral” perquè els acords dins de cada empresa volen dir, en el fons: “O acceptes les condicions o estàs perdut”.

Tot i així, com van criticar des d’uns altres sindicats, aquesta no era l’única mesura que pot debilitar els drets dels treballadors. El nou paquet de reformes també facilitarà els acomiadaments a les multinacionals. Fins ara, no era prou justificació que l’empresa es trobés en dificultats econòmiques a França, perquè es tenien en compte tots els països on treballava, però amb el canvi introduït n’hi haurà prou amb la situació de l’empresa a l’Hexàgon. D’aquesta manera es vol atreure la inversió estrangera i incrementar la contractació.

El consell de ministres adoptarà la nova reforma laboral el 22 de setembre, que després serà aprovada a l’Assemblea Nacional. L’objectiu, explicitat pel govern francès, és afavorir el desenvolupament de les negociacions a l’interior de l’empresa, perquè és en aquest àmbit on els assalariats podran obtenir nous drets. Com va subratllar Philippe, “s’aportarà molta més seguretat i visibilitat als directors de l’empresa a l’hora de contractar i es donaran unes garanties als treballadors”. Malgrat intentar promoure un canvi social, però, com apuntava Michel Noblecourt a Le Monde, “aquestes mesures no constitueixen la revolució anunciada per Macron”.

Convocades diverses mobilitzacions

L’esquerra francesa no veu amb bons ulls la nova reforma laboral, que qualifica “d’agressió contra els treballadors”. De fet, la França Insubmisa de Jean-Luc Mélénchon ja té anunciada una mobilització ciutadana per al 23 de setembre. El líder del moviment va referir-se a la reforma com un “cop d’estat social”, mentre que la portaveu Charlotte Girard va subratllar que es tracta “d’un retrocés sense precedents en la lògica protectora que hauria de suposar la legislació laboral”. Per al 12 de setembre, d’entrada, ja hi ha prevista una jornada de vaga i acció, convocada per la CGT, un dels sindicats majoritaris al país. El Partit Comunista francès ha manifestat el seu suport a aquesta marxa, però va avançar ahir que “caldran més manifestacions després de la del 12”. Hi ha el dubte de la reacció de la població francesa en general, però hi ha el precedent de la reforma laboral que l’expresident François Hollande va aprovar l’any 2016 per decret i que va generar una gran onada de protestes al carrer.

Les claus de la polèmica reforma de Macron

Comiat improcedent

Fins ara, un treballador acomiadat de manera improcedent rebia la compensació que considerava el tribunal que estudiava el cas. Ara s’imposa un límit: el treballador obtindrà un màxim de vint mesos de salari per 30 anys de servei.

Comiat procedent

Com a contrapartida, en el cas que l’acomiadament sigui legal, és a dir, no improcedent, les indemnitzacions augmentaran un 25%. Aquesta mesura respon a una petició formulada pels sindicats durant les consultes del govern.

Convenis col·lectius

A partir d’ara les empreses podran arribar a un acord majoritari amb els treballadors al marge dels convenis sectorials. Això permetrà canviar, si així ho accepten la majoria dels representants dels empleats, des d’horaris fins a primes i mobilitat.

Negociacions

Aquest és un aspecte sensible per als sindicats: les negociacions a les petites empreses, de menys de 50 treballadors. Ara, amb la reforma, assalariats i empresa podran seure a negociar sense passar pels sindicats i esquivant els acords sectorials.

Multinacionals

França facilitarà que els inversors estrangers -multinacionals- puguin acomiadar el seu personal quan la companyia passi per dificultats econòmiques a França. Abans no es permetia si l’empresa funcionava bé als altres països on operava.

Termini

El govern francès calcula que la reforma trigarà entre 18 i 24 mesos a donar resultats. “És una reforma de transformació profunda”, ha dit el president. El termini marcat implica que els fruits no seran visibles fins gairebé al final de la legislatura.

stats