POLÍTICA
Internacional 28/07/2012

L'FMI vol més "mà dura" de l'Estat amb les autonomies

L'insta a executar l'amenaça i intervenir els territoris que no compleixin el dèficit. També vol que el govern de Rajoy apliqui ràpidament la liberalització d'horaris comercials que Catalunya rebutja

Acn
2 min

BarcelonaEl Fons Monetari Internacional també apunta al sistema autonòmic espanyol com el responsable del dèficit. Considera que l'Estat ha de ser més dur amb els governs "regionals", complir les amenaces i intervenir les comunitats autònomes que sobrepassin el dèficit o desafiïn repetidament les noves reformes de Madrid. En el seu informe anual sobre Espanya, l'FMI és especialment dur amb les autonomies i insta el govern estatal a fer un "control atent" dels comptes de les autonomies com Catalunya i aposta per la "mà dura". El text assegura que l'Estat ha de fer un ús "complet i actiu" dels nous "mecanismes de control de les finances dels governs regionals" i millorar-ne "la transparència".

Segons l'FMI, l'estat espanyol ha ofert una política de 'carrots and sticks' [pastanagues i pals, per tant, incentius i amenaces] amb les autonomies. Amb tot, l'informe assegura que el govern de Mariano Rajoy ha aplicat més incentius que amenaces i que ha de començar a canviar d'actitud per controlar amb més severitat el que considera els "incompliments" d'algunes comunitats.

El que calgui per controlar el dèficit

En aquest sentit, assegura que les mesures "més fortes" per controlar les autonomies, com "la imposició de les recomanacions" o les "intervencions", s'han de començar a posar en marxa "així que la llei ho permeti". De fet, l'FMI va més enllà i assegura que "en última instància, totes les opcions han d'estar sobre la taula" per garantir la sostenibilitat fiscal de les autonomies.

"Demanem a les autoritats que es mantinguin estrictes en el camí fiscal acordat i remarquem la necessitat de tenir una estratègia pressupostària a curt i mig termini per reduir els dèficits i protegir la sostenibilitat del deute tenint en compte la cura dels més vulnerables", diu l'FMI. A més, afegeix que les autoritats han de prendre "mesures addicionals, si cal", per apujar els ingressos i "utilitzar els mecanismes disponibles per garantir la disciplina fiscal, especialment a nivell subestatal".

stats