CURSA D’ARMAMENT
Internacional 14/08/2019

Una explosió nuclear dispara la radiació en un poble de Rússia

L’incident el van originar unes proves militars de l’armada russa

Ara
2 min
El president rus, Vladímir Putin, mostrant un míssil durant una conferència a Moscou.

BarcelonaBona part dels veïns de Nionoksa, un poble de 500 habitants a la regió russa de Severodvinsk, viuen un dilema. Marxar durant un temps o quedar-se. El motiu de la disjuntiva és de pes: aquest dimarts les autoritats russes van demanar a la població que evacués temporalment la localitat després que, fa una setmana, va explotar el motor d’un míssil amb material radioactiu durant unes proves militars en una plataforma marítima a prop del municipi. L’anunci del govern arribava hores després que l’agència de meteorologia russa Rosgidromet afirmés que els nivells de radiació nuclear a la zona -a prop de l’Àrtic rus- s’havien multiplicat entre 4 i 16 cops després de l’incident. Greenpeace va anar una mica més enllà i va xifrar l’augment a 20 vegades més que l’habitual.

Ahir, però, el Kremlin -que sempre ha defensat que la suposada evacuació no estava relacionada amb l’explosió i que era deguda a una maniobra militar- va anul·lar el trasllat dels habitants. “Sí, efectivament, tenim informació que els militars han cancel·lat les activitats que preveuen la sortida dels veïns”, assegurava en un comunicat un portaveu de l’administració local. Però una part de les famílies no es van refiar de la rectificació de l’executiu i van abandonar igualment la localitat perquè tenen por de la radiació. Molts altres van anar a la farmàcia a comprar pastilles de iode, que poden ajudar a reduir l’efecte de la radiació.

El Kremlin insisteix que no hi ha risc per a la salut de la població i que la pujada del nivell de radiació va ser temporal, que només va durar unes hores. “No s’ha de dubtar que totes les institucions competents garanteixen completament la seguretat”, va voler deixar clar el portaveu del govern rus, Dmitri Peskov, que va demanar als habitants que facin cas de la informació oficial i no del que publiquen els mitjans.

Batalla armamentística

Sigui com sigui, no és el primer cop que aquesta població, a tocar de la badia del mar Blanc, es troba involucrada en incidents provocats per míssils balístics. I és que a dos quilòmetres de Nionoska hi ha una plataforma de llançament de coets de l’armada russa. Des del 1965, en aquesta infraestructura es fan proves amb diversos tipus de míssils. El 2015, per exemple, un error durant una maniobra similar va fer xocar un míssil contra un bloc de pisos del municipi, que es va incendiar.

Fins ara el Kremlin gairebé no ha donat detalls de les circumstàncies que van envoltar l’explosió de la setmana passada. Sí que se sap que la detonació va causar la mort de cinc persones i en va deixar tres més de ferides, tots ells científics que supervisaven l’operació. El govern de Vladímir Putin tampoc va donar detalls sobre el tipus de coet. Des dels Estats Units, en canvi, apuntaven que es tractava d’un 9M730 Burevestnik, un míssil de creuer. Donald Trump, en un tuit, celebrava que l’accident “donava detalls” sobre les capacitats nuclears de Rússia. “Tenen una teconologia similar a la nostra, però la nostra és més avançada”, presumia Trump en referència a la carrera armamentística que persisteix entre Washington i Moscou.

stats