Estats Units
Internacional 13/07/2022

Els EUA maten el cap de l'Estat Islàmic a Síria la vigília de la primera gira de Biden al Pròxim Orient

La visita del president a la regió arrenca amb polèmica pel seu canvi de posició respecte a l'Aràbia Saudita

Marta Campabadal
4 min
La gent inspecciona el lloc on un dron nord-americà va matar Maher al-Agal, líder del grup militant Estat Islàmic, prop del poble de Khaltan, prop de Jindires, al nord de Síria, el 12 de juliol de 2022.

Nova YorkJust el dia abans d'iniciar-se la primera gira del president Joe Biden pel Pròxim Orient, el govern nord-americà ha anunciat aquest dimarts que ha matat el líder de l'Estat Islàmic a Síria en un atac amb dron. Maher al-Agal, un dels cinc caps del grup terrorista, va morir en l'atac aeri al nord-oest de Síria i un dels seus col·laboradors va resultar ferit, segons l'exèrcit nord-americà, que assegura que el líder terrorista assassinat era el responsable d'estendre la xarxa de l'EI fora de l'Iraq i Síria. En un comunicat, l'alt comandament militar també assegurava que no hi havia hagut víctimes civils.

L'operació arriba tot just quan el president dels Estats Units inicia la gira que el portarà des d’avui fins dissabte per Israel, Cisjordània i l'Aràbia Saudita, en la seva primera visita com a president al Pròxim Orient. També és el primer viatge a la zona d’un president estatunidenc post 11-S sense la presència de militars en combat, tot i que sí que queden encara uns 900 soldats dels EUA a Síria. Els objectius oficials del viatge són avançar en la cooperació i reduir els preus del petroli. Washington es replanteja el seu rol a la regió en un moment en què el seu focus s'ha desplaçat cap a Àsia i també cap a Europa a causa de la guerra d'Ucraïna.

Tot i que anteriorment Biden havia classificat l’Aràbia Saudita com un pària, dissabte el cap de govern nord-americà va publicar un article al Washington Post sota el titular ‘Per què vaig a l’Aràbia Saudita’ en què defensava la visita. “Com a president, la meva feina és mantenir el nostre país fort i segur. Hem de contrarestar l'agressió russa, posar-nos en la millor posició possible per superar la Xina i treballar per una major estabilitat en una regió del món tan important", afirmava.

Biden mantindrà converses amb el rei saudita Salman bin Abdulaziz i el seu equip, inclòs el príncep hereu Mohammed bin Salman, líder de facto, acusat d’estar darrere de l’assassinat del periodista i opositor polític Jamal Khashoggi l’any 2018, tal com va desvelar la CIA. De fet, no és casualitat que l’equip del president triés el Washington Post per a la publicació del seu article, el mitjà pel qual treballava Khashoggi. “Sé que molts no estan d'acord amb la meva decisió de viatjar a l'Aràbia Saudita, però les meves opinions sobre els drets humans són clares”, deia Biden a l’article.

Però la crisi energètica ha portat Biden a prioritzar el petroli de l'Aràbia Saudita. Biden ha abandonat la seva agenda de lluita contra la crisi climàtica i ha tornat a posar la mirada en els combustibles fòssils. De fet, els Estats Units no són l’únic país d’Occident interessat en el país del Golf Pèrsic i que veu en el seu combustible un salvament per a la creixent crisi generada per la guerra d'Ucraïna.

Per argumentar el seu canvi de posició, Biden apuntava que l'Aràbia Saudita ha ajudat a restaurar la unitat entre els sis països del Consell de Cooperació del Golf, ha donat suport a l’alto el foc al Iemen i que està treballant per estabilitzar els mercats del petroli amb altres productors de l'OPEP.

Visita a Israel enfosquida pel cas Shireen Abu Akleh

Tot i que ha estat l’Aràbia Saudita el país que ha centrat més titulars sobre la visita del president al Pròxim Orient, la gira arrencarà a Israel, on un altre assassinat d'una periodista entela la visita de Biden. L'Autoritat Palestina va acusar Israel d'haver matat intencionadament Shireen Abu Akleh, una periodista palestina i nord-americana assassinada a Cisjordània al mes de maig. Després d’una breu investigació, els EUA van determinar la setmana passada que l’assassinat va ser un accident i que no impulsarien Israel a perseguir un criminal. Diverses autoritats palestines, així com la família de la periodista, van considerar l'anunci nord-americà un intent de protegir Israel de la responsabilitat, una afirmació que Washington ha negat.

El cas Shireen Abu Akleh és un tema encara polèmic a la regió, però l'agenda de Biden se centrarà, segons la Casa Blanca, en els llaços entre Israel i els països àrabs, i es crearà una associació militar àrabo-israeliana per combatre les amenaces de l'Iran. El president visitarà una de les instal·lacions de defensa antimíssils d’Israel com a símbol del compromís dels Estats Units amb la protecció del país.

Aquesta aliança militar es reforçarà gràcies a avenços tecnològics com el sistema que permet als exèrcits participants comunicar-se en temps real sobre amenaces aèries de l'Iran i els seus representants.

Biden també va aprofitar l’article per criticar l’expresident Donald Trump per haver abandonat l'acord nuclear amb l'Iran, i va afegir que la seva administració "continuarà augmentant la pressió fins que l'Iran torni a complir l'acord del 2015". Aquest apostava per l’aixecament de forma gradual i condicional de les sancions internacionals imposades a l'Iran a canvi de la garantia de no desenvolupar armes atòmiques.

A Cisjordània, Biden es reunirà amb funcionaris palestins i és possible que anunciï un nou suport econòmic. En l’article publicat dissabte, Biden va promocionar l'assistència de seguretat dels EUA a Palestina assenyalant que la seva administració havia restaurat aproximadament 500 milions de dòlars en suport als palestins.

stats