Guerra a Gaza

Els esforços mediadors entre Hamàs i Israel s’intensifiquen però l’acord es resisteix

Tel-Aviv insisteix que no aturarà l’ofensiva a Gaza fins que assalti Rafah i Netanyahu assegura que ja hi ha una data per a l'operació

3 min
Manifestació a Tel-Aviv aquest dimarts per reclamar un alto el foc a Gaza per alliberar els ostatges israelians.

El CaireDesprés de mesos d’estancament, les converses indirectes entre Hamàs i Israel sobre una treva a Gaza i un intercanvi d’ostatges mostren alguns indicis de moviment. Tot i que no s’ha produït encara cap punt d’inflexió, la retirada de tropes israelianes del sud de la Franja, la creixent pressió dels Estats Units i dels carrers d’Israel, l’empenta de la mediació egípcia i qatariana, i una nova ronda de negociacions al Caire han injectat un cert optimisme.

Públicament, però, totes dues parts continuen mostrant-se enrocades, i Tel-Aviv insisteix que no detindrà l’ofensiva militar contra Gaza. En aquest sentit, el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha afirmat aquest dilluns, en un breu missatge i sense oferir detalls, que ja hi ha data per a l’assalt a Rafah, l’única ciutat que encara no ha estat envaïda per terra i on s’amuntega més de la meitat de la població de Gaza.

Les últimes informacions sobre el progrés de les negociacions han estat en gran mesura discordants. Mitjans oficialistes egipcis han informat d’avenços significatius després que el Caire acollís diumenge noves converses amb la participació d’alts càrrecs de Hamàs, Israel, Qatar i els Estats Units, i Doha també s’ha mostrat més optimista. Tanmateix, líders del grup palestí i funcionaris israelians han negat progressos a mitjans locals i regionals.

En els últims mesos han tingut lloc múltiples rondes de negociacions al Caire, Doha i París, però les converses s'han mantingut estancades. En aquesta ocasió, mitjans israelians han informat que el gabinet de guerra del país ha concedit més espai per negociar a la delegació despatxada a Egipte, tot i que el seu marge és incert i el Caire ja s’ha mostrat precipitadament optimista en el passat.

La sensació d’impuls s'ha vist alimentada aquest dilluns per diverses declaracions a Israel. El cap de l’oposició, Yair Lapid, ha assegurat a la plataforma X que està disposat a brindar “una xarxa de seguretat” al govern si hi ha un acord per alliberar els ostatges. El ministre de Defensa, Yoav Gallant, ha afirmat al seu torn que és el moment oportú per segellar un acord. I en la publicació en què assegura que ja hi ha data per l’assalt a Rafah, Netanyahu també ha assenyalat, fent referència a les converses al Caire, que està treballant per aconseguir els seus principals objectius, i el primer que ha mencionat és l’alliberament dels ostatges.

Pressió interna per a Netanyahu

Aquesta bateria de declaracions es produeix en un moment de creixent mobilització a Israel contra el govern de Netanyahu, catalitzada per l’apropament de les famílies dels ostatges al moviment d’oposició contra el primer ministre. Diumenge, coincidint amb els sis mesos de l’atac de Hamàs a Israel, desenes de milers de persones es van manifestar a Tel-Aviv i altres ciutats del país per exigir eleccions i un acord pels ostatges. El president dels Estats Units, Joe Biden, també ha augmentat la pressió a Netanyahu en els últims dies.

Paral·lelament, Washington ha incrementat la pressió a Egipte i Qatar perquè empenyin Hamàs a acceptar un acord, però a última hora de dilluns un alt càrrec del moviment ha assegurat a l’agència de notícies Reuters que el grup ha rebutjat l’última proposta de treva d’Israel. Està previst que els gabinets de guerra i de seguretat d’Israel es reuneixin aquest dimarts per avaluar la situació i que es reprenguin aleshores les converses al Caire.

El diumenge l’exèrcit israelià va anunciar la retirada de tropes de Khan Yunis, la segona ciutat més gran de Gaza i la principal del sud de la Franja, de manera que Israel compta ara amb un sol destacament desplegat en el corredor que divideix la Franja en dos, fet que, en principi, permetria acomodar una treva temporal com el que s’està debatent a Egipte.

En qualsevol cas, les autoritats israelianes insisteixen a mantenir separades la carpeta de les negociacions i la de Rafah, i han reiterat que tard o d’hora assaltaran la ciutat. Davant els últims moviments, el ministre de Finances d’Israel, l’ultra Bezalel Smotrich, ha citat dilluns el seu partit per analitzar els suposats avenços en les negociacions, segons han informat mitjans locals. I el responsable de la cartera de Seguretat Nacional, Itmar Ben-Gvir, ha assegurat en un missatge a X que si Netanyahu decideix concloure la guerra sense entrar a Rafah li retirarà el suport parlamentari, del qual depèn el seu govern.

stats