Regne Unit
Internacional 16/08/2022

Escòcia garanteix per llei l'accés gratuït a productes menstruals per a totes les dones

Des del 2017 el govern hi ha invertit prop de 27 milions de lliures

ARA
2 min
Compreses, tampons i altres productes d’higiene femenina en un supermercat. La nova generació d’anticoncep-tius permet regular la menstruació a conveniència.

BarcelonaEscòcia s’ha convertit en el primer país del món que ofereix gratuïtament productes menstruals en establiments públics. La llei escocesa de productes menstruals, que va ser aprovada unànimement al Parlament el novembre del 2020 i ha entrat en vigor aquest dilluns, suposa un pas endavant per als drets de les dones, que podran accedir sense cost a productes com tampons i compreses. A partir d'ara, autoritats locals i gestors educatius han de garantir que estan disponibles sense cap cost addicional "per a qualsevol persona que els necessiti", és a dir, que totes les dones hi podran optar, tinguin l'edat que tinguin.

La legislació és pionera a tot el món i, tot i que va ser rebutjada en primera instància pel Partit Nacional Escocès (SNP) davant les dificultats per posar en pràctica les propostes, va rebre un suport total. En part, gràcies a la campanya de la promotora de la normativa, la diputada laborista Monica Lennon, que va tenir el suport de diversos grups d’activistes contra la pobresa menstrual (és a dir, la manca de recursos per comprar productes sanitaris bàsics).

“Aquesta és una gran fita que demostra la diferència que poden generar decisions valentes”, va dir Lennon després d’haver entrat en vigor la llei. Des del govern escocès, per la seva banda, asseguren que es tracta d’“un pas fonamental per a la igualtat i la dignitat davant l’escalada de preus que portarà la crisi econòmica”.

D’aquesta manera, Escòcia estableix un precedent que caldrà veure si suposa un augment de pressió perquè altres administracions prenguin aquesta decisió. Des del 2017 el govern escocès ha invertit prop de 27 milions de lliures (uns 32 milions d’euros) amb l'objectiu de facilitar l'accés a aquests productes sanitaris en espais públics. Ara els centres públics com escoles i universitats que proveïen aquests productes tindran protecció legal per oferir-los sense cost. De la mateixa manera, es preveu que la llei garanteixi l'accés a tampons i compreses de manera universal i gratuïta.

Mesures prèvies

El govern escocès ja va destinar el 2020 més de cinc milions de lliures (gairebé sis milions d'euros) a ajudar les institucions educatives a finançar aquest tipus de productes i facilitar la seva distribució entre la població amb menys recursos. També es van repartir quatre milions de lliures més entre les autoritats locals i prop de mig milió als clubs esportius per ampliar-ne l'abastiment. I és que són molts els negocis, especialment dins el sector de l'hostaleria (des de pubs fins a restaurants), que fa anys que ofereixen productes de salut menstrual de manera gratuïta, tot i que fins ara no existia l'obligatorietat.

L'entrada en vigor de la normativa coincideix, però, amb la crisi en què està sumit el Regne Unit, on a mesura que s'acosta l'hivern es preveu una inflació més alta. A diferència d'Escòcia, el govern de Londres, tot i disposar d'un grup de treball específic per eliminar l'estigma al voltant del període menstrual, no ha donat prou suport a conscienciar sobre aquest àmbit. De fet, segons diverses organitzacions, molts centres desconeixen l'existència d'aquest grup de treball. Tot i així, després de formalitzar-se la seva sortida de la Unió Europea, el Regne Unit va eliminar l'any passat l'aplicació de l'IVA del 5% als productes d'higiene femenina.

stats