Egipte
Internacional 18/02/2012

Egipte portarà a judici a 43 treballadors de diferents ONGs

La fiscalia els acusa de rebre fons estrangers il·legalment. Els EUA revisaran l'ajuda exterior al Caire després de saber que 19 nord-americans estan imputats en el cas, i els Germans Musulmans contraataquen amenaçant de revisar el tractat de pau amb Israel

Agències
2 min

El CaireEl Tribunal d'Apel·lacions d'El Caire ha fixat pel pròxim 26 de febrer la primera sessió del judici a les 43 persones acusades de rebre fons estrangers en diverses organitzacions no governamentals. Entre els acusats figuren 19 nord-americans, inclòs un dels fills dels secretari de transports dels EUA. Els altres implicats tenen nacionalitat alemanya, sèrbia, noruega, palestina, jordana i egípcia. Tots ells tenen prohibit sortir del país.

Un comitè d'investigació del ministeri de justícia egipci va ordenar el passat 5 de febrer portar a judici els 43 treballadors de les ONGs, una decisió precedida per la fiscalia egípcia, que el desembre passat va inspeccionar 17 locals de deu ONGs en busca de documents que confirmessin el delicte.

Les autoritats egípcies els acusen de fundar i administrar sucursals d'organitzacions internacionals sense autorització oficial, a més de rebre fons estrangers, fet que està prohibit per la legislació egípcia.

Les quatre organitzacions nord-americanes involucrades en el cas són l'Institut Internacional Republicà, acusat de rebre de l'exterior 22 milions de dòlars; l'Institut Democràtic Nacional (18 milions); Freedom House (4,4 milions) i el Centre Internacional per Periodistes (3 milions).

Les ONGs s'han defensat indicant que les autoritats les acusen d'atemptar contra la seguretat de l'estat com a pretext per desacreditar-les, bloquejar les seves activitats i esquivar les seves crítiques davant del retrocés dels drets humans al país àrab.

Els Germans Musulmans amenacen de trencar el tractat de pau amb Israel

La decisió ha provocat tensió entre els EUA i Egipte en un moment decisiu per la transició política del país després de la caiguda del president Mubarak l'any passat. La secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, va anunciar que revisaria l'ajuda exterior a El Caire, després de saber que 19 nord-americans estan imputats en el cas. Els EUA és el principal donant a Egipte i té previst concedir al país 1.300 milions de dòlars en assistència militar i 250 milions en ajuda econòmica aquest any.

El partit islamista dels Germans Musulmans, amb gran majoria al parlament egipci, ha respost amb la contraamenaça revisar el tractat de pau amb Israel del 1979.

stats