Diplomàtics russos abandonen Corea del Nord a peu i empenyent una vagoneta

El règim de Kim Jong-un ha bloquejat la major part del transport de passatgers per contenir el coronavirus

Javier de la Sotilla
3 min
Els diplomàtics russos empenyent la vagoneta durant el darrer quilòmetre del trajecte, en una imatge penjada al Facebook del Ministeri d'Afers Exteriors rus.

BarcelonaMarxar de Corea del Nord, i a més en l’era del coronavirus, no és bufar i fer ampolles, ni tan sols si ets un diplomàtic rus. Després de 32 hores en tren i dues en autobús, et pot tocar fer el tram final a peu i empenyent una rudimentària vagoneta sobre les remotes vies de ferrocarril que fan frontera amb Rússia. La imatge recorda la d’un mosso d’equipatge transportant les pertinences d’uns hostes que abandonen l’hotel. Però quan l’hotel és Corea del Nord a l’hivern, amb una temperatura mitjana de 2 graus al febrer, i quan els hostes són diplomàtics russos amb les seves famílies, la imatge passa a adquirir un fort surrealisme i fa la volta al món.

El país liderat per Kim Jong-un ha aplicat mesures molt estrictes per contenir la propagació del coronavirus. Des de l’inici de la pandèmia està prohibit, sense excepcions, que els trens entrin o surtin del país, i els vols internacionals de passatgers s’han cancel·lat. Amb aquestes restriccions, la millor opció que va trobar el grup de vuit persones per retornar a Rússia des de Pyongyang és aquest periple d’un dia i mig de durada, amb la sorpresa d’un quilòmetre final a peu que recordaran per sempre.

 El ministeri d'Afers Exteriors rus ha compartit a Facebook aquestes fotografies, de les que s’han fet ressò mitjans d’arreu del món. “Atès que les fronteres porten tancades des de fa més d’un any i el tràfic de passatgers s’ha detingut, ha sigut necessari un viatge llarg i difícil per arribar a casa”, expliquen des del ministeri en un to distès. Això inclou “preparar un carro, posar-lo sobre les vies, col·locar-hi les teves coses, enfilar-hi els nens i empènyer”. Finalment, uns funcionaris van rebre al grup en una estació al cantó rus i els van transportar en autobús cap a l’aeroport de Vladivostok.

Una terra lliure de coronavirus?

Suposadament, les limitacions de mobilitat han ajudat Corea del Nord, tradicionalment aïllada del món, a prevenir l’expansió del virus dins les seves fronteres. El país sosté que no s’ha registrat cap cas de covid-19, però els observadors dubten de la veracitat d’aquesta informació. El règim de Kim Jong-un es caracteritza per un fort secretisme, especialment quan es tracta de ser transparent amb les pròpies debilitats. Tanmateix, tot apunta que el país nord-coreà, com la resta de països del món, també ha patit alguns brots de contagis des que fa un any l’OMS va alertar d’una pandèmia mundial. L’agència d’intel·ligència de Corea del Sud apunta que és probable que el virus estigui circulant pel país veí, atès que té vincles amb la Xina, lloc d’origen de la pandèmia.

De fet, fa un mes el Daily NK –un mitjà ubicat a Corea del Sud que informa sobre el país veí del nord– va afirmar que el règim havia començat a desenvolupar la seva pròpia vacuna utilitzant dades hackejades de científics estrangers. Així ho va dir al diari digital una font nord-coreana, que va assegurar que el Partit dels Treballadors havia creat una unitat especialitzada, anomenada Bureau 325 i dedicada a piratejar intel·ligència sobre covid-19. Aquesta informació no ha estat confirmada, però aniria en la línia d’unes sospites que pesen sobre el país des de finals de l’any passat, quan Microsoft va vincular al novembre el país comunista amb una sèrie d’intents de ciberatacs.

stats