14/12/2023

El dia que Zelenski va fer de Napoleó en una pel·lícula còmica

1 min
Volodímir Zelenski interpretant a Napoleó Bonaparte en una pel·lícula el 2012.

El 27 d'agost del 1808, Napoleó Bonaparte –ressuscitat per Joaquin Phoenix aquests dies al cinema– va escriure una carta al seu germà Josep, rei d'Espanya. "En una guerra, la moral és tres cops més important que l'estat físic", li deia.

El 2012, quan era actor, Volodímir Zelenski va interpretar Napoleó en una pel·lícula còmica: Rzhevsky versus Napoleon, de molt mala crítica –almenys segons Filmaffinity–. Poc es devia pensar llavors que, onze anys després, seria un president en guerra, preocupat, com Napoleó, per la moral de les seves tropes i de la seva població.

Mancat de bones notícies al front, Zelenski ja utilitzava aquest dijous l'horitzó europeu –llunyà, malgrat la bona notícia que és per a Kíiv l'acord de la UE– per intentar apujar els ànims dels ucraïnesos, tant dels que lluiten i moren al front com dels que s'han acostumat a anar al centre comercial pendents de les sirenes antiaèries. No ho tindrà fàcil.

Ningú millor que ell, el president, sap que Ucraïna viu el moment més delicat de la guerra. La perspectiva d'un conflicte estancat i mortífer ha accentuat l'esgotament i el pessimisme als carrers del país i als despatxos d'Occident.

“La primera virtut d’un soldat és la resistència a la fatiga”, va deixar dit Napoleó.

De nou, Zelenski haurà de prendre nota de l'emperador francès a qui un dia va imitar. També per emprendre el camí fins a Brussel·les, que durarà anys, serà complex i requerirà la resistència de Kíiv i dels Vint-i-Set.

stats