Creix la pressió perquè dimiteixi Andrew Cuomo

Cinc dones acusen el governador de Nova York d'assetjament sexual

3 min
Andrew Cuomo, durant una visita a un centre de vacunació, aquest dilluns

WashingtonDe l'Olimp dels gestors exemplars al purgatori dels acusats. L'estrella del governador de Nova York, Andrew Cuomo, ha perdut lluentor el 2021 per l'acumulació d'escàndols. Fins a cinc dones l’han denunciat públicament per comportament inadequat i assetjament sexual, i això se suma a l'escàndol pel maquillatge del nombre real de morts en residències de gent gran durant la pandèmia, la gestió de la qual va elevar Cuomo als altars. Republicans i demòcrates de Nova York demanen la seva dimissió.

Cuomo, de 63 anys, i governador des del 2011, ha demanat disculpes en diverses ocasions per un comportament que assegura que "no sabia que els feia sentir incòmodes", a les denunciants, però s'aferra per ara al seu lloc amb l'argument que va ser la ciutadania qui el va elegir per al càrrec, no els polítics que ara li exigeixen la dimissió.

El demòcrata insisteix, a més, que cal esperar les conclusions de la investigació liderada per la fiscal general de Nova York, la demòcrata Letitia James, que podria prolongar-se mesos. "No dimitiré per unes al·legacions", va insistir Andrew Cuomo diumenge en conferència de premsa. Seria, ha assegurat, "antidemocràtic" i una violació dels seus drets constitucionals.

El Partit Demòcrata a nivell nacional ha reaccionat de manera tímida a les acusacions, però no ha sigut així en el cas dels càrrecs estatals. La líder del Senat de Nova York, Andrea Stewart-Cousins, va defensar diumenge que Cuomo ha de dimitir "pel bé de l'estat". La demòcrata va apuntar: "Necessitem un governador sense distraccions diàries".

Pancarta de protesta contra Andrew Cuomo

La pèrdua del suport de Stewart-Cousins és especialment preocupant per al governador. En cas d'un impeachment, és la cambra alta qui exerceix de jurat. Prèviament hauria de ser aprovat per la cambra baixa estatal, el líder de la qual, Carl E. Heastie, també demòcrata, ha qüestionat "la capacitat del governador per liderar aquest estat".

De moment, cinc dones

Són cinc les dones que han trencat fins ara el seu silenci sobre els suposats comportaments inadequats del governador. La primera a fer-ho va ser Lindsey Boylan, de 36 anys, antiga assistent de Cuomo, a qui va acusar d'haver-li fet un petó sense el seu consentiment i d'haver "creat una cultura dins de la seva administració en la qual l'assetjament sexual i la intimidació estaven tan generalitzats que no només es toleren sinó que s'esperen". En un llarg assaig publicat a internet, Boylan va acusar Cuomo “d'utilitzar la intimidació per silenciar els seus crítics".

La segona denúncia va venir d'una antiga assessora de polítiques de Salut de Cuomo, Charlotte Bennett, de 25 anys, que va relatar al New York Times com el governador li havia fet nombrosos comentaris íntims i sobre la seva vida sexual, inclosa una pregunta sobre la seva disposició per anar a dormir amb homes grans. "Vaig entendre que el governador volia anar a dormir amb mi", ha conclòs Bennett.

L'experiència de la tercera de les demandants, Anna Ruch, de 33 anys, va tenir lloc durant la celebració d'un casament el setembre del 2019. Ruch, que va conèixer aquell dia Cuomo, ha afirmat que ell li va preguntar si podia besar-la i li va col·locar les mans sobre les dues galtes, després que ella, segons al·lega, li hagués apartat les mans de la part baixa de l'esquena. Una fotografia publicada en xarxes confirma part del seu relat. En un comunicat, el demòcrata va dir que el seu gest es va mal interpretar com a "flirteig".

En els últims dies s'hi han sumat dues dones més. La primera, Karen Hilton, es remet a l'any 2000, quan Andrew Cuomo era secretari d'Habitatge de Bill Clinton. Llavors, segons aquesta exassessora, Cuomo la va abraçar en un hotel de Califòrnia. "No era una simple abraçada", ha explicat en una entrevista televisiva. "Era una abraçada íntima" entre dues persones casades. Cuomo ho ha negat i acusa la dona d'atacar-lo per interessos polítics. L'última a trencar el silenci ha sigut Ana Liss, que va començar a treballar amb el governador el 2013 i assegura que ell li va fer preguntes sobre la seva vida privada i li va fer un petó a la mà.

L'administració Cuomo està sent igualment investigada per la seva gestió de les residències de gent gran durant la pandèmia. La Fiscalia de Nova York va trobar al gener que el nombre de morts en aquests centres va ser superior al reconegut oficialment. Recentment sengles investigacions periodístiques del New York Times i el Wall Street Journal van descobrir que assistents del governador van modificar les xifres oficials.

stats