Internacional 15/07/2019

Confiscat un míssil de guerra en una batuda contra l'extrema dreta italiana

La policia antiterrorista també ha descobert moltes armes sofisticades

Ara
2 min
La policia italiana amb el míssil confiscat durant una batuda contra l'extrema dreta del país.

BarcelonaLa policia antiterrorista italiana va confiscar ahir un autèntic arsenal de guerra durant una batuda contra grups radicals d'extrema dreta al nord del país. Entre d'altres, hi van descobrir un míssil aire-aire -dissenyat per ser llançat des d'un avió militar per destruir-ne d'altres- i moltes armes sofisticades. Els grups neonazis les tenien amagades en unes quantes ciutats de la regió. La principal sorpresa és el míssil, de fabricació francesa i que sembla que havia sigut propietat, durant un temps, de les forces armades de Qatar. L'estudi posterior de l'arma va evidenciar que l'aparell estava en condicions òptimes per ser utilitzat, tot i que no tenia càrrega explosiva.

L'operació antiterrorista s'ha dut a terme arran d'una investigació de la policia italiana sobre ciutadans d'aquest país que haurien lluitat al costat de rebels pro-russos contra les tropes ucraïneses al Donbass, en paral·lel al conflicte que mantenen els dos països per l'annexió de Crimea a Rússia. La majoria de sospitosos tenien vincles amb grups d'extrema dreta italians.

"Durant l'operació s'ha confiscat un míssil aire-aire en perfecte estat de funcionament i utilitzat per l'exèrcit de Qatar", ha confirmat la policia en un comunicat, en què n'ha inclòs imatges.

Part de les armes que les autoritats italianes han descobert durant la batuda contra els neonazis.

S'han arrestat almenys tres persones en l'operació, inclòs l'italià Fabio Del Bergiolo, un funcionari de duanes que anteriorment s'havia presentat com a candidat al Parlament amb el partit d'extrema dreta Forza Nuova. Segons la premsa italiana, la resta d'arrestats són el suís Alessandro Monti, de 42 anys, i Fabio Bernardi, de 51.

El destí de l'arsenal

"Tenim algunes idees sobre què pretenien fer amb el material confiscat, però per ara no podem divulgar suposicions", ha dit el cap de la policia de Torí, Giuseppe De Matteis. "De moment, no hi ha res que faci pensar en projectes subversius", ha afegit Eugenio Spina, un oficial antiterrorista. Segons els principals mitjans de comunicació del país, els neonazis havien intentat vendre el míssil a través de WhatsApp.

Entre les altres armes hi havia almenys 26 canons, 20 baionetes, 306 peces d'arma -com silenciadors i visors de rifle- i més de 800 bales de diversos calibres. L'armament era principalment d'Àustria, Alemanya i els Estats Units.

La policia també va confiscar fulls de propaganda neonazi i documents i objectes que feien apologia del nazisme.

El 3 de juliol, un tribunal de Gènova ja va empresonar tres homes declarats culpables per haver lluitat al costat dels grups rebels secundats per Rússia que controlen una gran part de les regions ucraïneses de Donetsk i Luhansk.

stats