Covid-19
Internacional 28/07/2022

Confinen un milió de persones a Wuhan per quatre casos asimptomàtics

Dos nous estudis confirmen que l'origen del brot mundial va ser al mercat d'animals vius d'aquesta ciutat xinesa

3 min
Funcionaris xinesos tanquen l'accés al mercat d'animals vius de Huanan, a Wuhan, que segueix clausurat, després d'una visita d'investigadors de l'OMS el gener del 2021.

BarcelonaWuhan, la ciutat xinesa on va néixer la pandèmia global de coronavirus, reviu el malson del confinament dos anys i mig més tard. Un milió de persones del districte de Jiangxia estan tancats a casa seva després que s'hi hagin detectat quatre casos asimptomàtics de covid-19. La dràstica política de covid zero de la Xina ha portat les autoritats locals a decretar el confinament, que fins ara es limita a aquest districte, on viuen un milió dels 11 que té en total la ciutat de Wuhan. S'hi ha aturat també el transport públic i s'ha ordenat el tancament de tots els locals d'entreteniment durant tres dies.

El govern xinès encara descarta la política de convivència amb el virus que han adoptat la resta de països del món i porta ja cinc mesos intentant contenir diversos brots de covid-19, en especial de la variant òmicron, que és molt més contagiosa. El cas més dràstic va ser el confinament total de la megaciutat de Xangai, de 26 milions d'habitants, durant dos mesos la passada primavera. Unes mesures que, dos anys després de l'intens confinament a l'inici de la pandèmia, estan començant a rebre contestació ciutadana, en un país poc avesat a la protesta social.

Impacte econòmic

Però la política de covid zero també està deixant una forta empremta en l'economia del país, que no acaba de refer-se dels tancaments i restriccions reiterats, fins al punt que el govern xinès obre la possibilitat que no hi hagi cap creixement del PIB xinès aquest 2022, una situació mai vista des dels anys 70. La segona economia més gran del món va estar a punt de contraure's en el segon quadrimestre de l'any i l'objectiu de creixement, que era del 5,5% per a aquest any, ja sembla fora de l'abast. "Esperem un creixement oficial del PIB d'almenys el 4% i creiem que, en realitat, l'economia podria no créixer en absolut aquest any", han dit aquest dijous els líders xinesos, segons Reuters. Després d'una reunió d'alt nivell del Partit Comunista Xinès, han afirmat que el govern faria tot el possible per obtenir els millors resultats econòmics aquest any, però "no s'embarcarà en un estímul massiu per aconseguir l'objectiu nacional", que estava fixat en un 5,5%. En la pràctica això vol dir que s'abandona aquest objectiu concret i s'esperarà a veure si hi ha creixement o no.

Més enllà del context de crisi global, a ningú se li escapa que bona part d'aquesta davallada econòmica xinesa té a veure amb la política de covid zero, que imposa tancaments estrictes com aquest a Wuhan malgrat que la situació sanitària ja no sigui greu. Segons les dades oficials de la Xina, un estat de més de 1.400 milions d'habitants, des de l'inici de la pandèmia el 2020 hi ha hagut al país 5.226 morts i uns 229.000 contagis, una xifra que no inclou els casos asimptomàtics com els que han forçat el tancament d'un milió de persones a Wuhan.

L'origen, cada cop més clar

I mentre la zona zero del covid-19 torna a confinar-se, apareixen més evidències que reforcen la tesi que el brot mundial de covid-19 va sorgir al mercat d'animals vius de Huanan, en aquesta ciutat de Wuhan, tal com es va apuntar des d'un principi. Dos nous estudis científics publicats aquesta setmana a la revista Science reforcen aquesta idea, tots dos elaborats als Estats Units.

En el primer estudi, un equip d'investigadors internacionals liderat des de l'Institut d'Investigació Scripps de San Diego (Califòrnia) va examinar el patró geogràfic dels primers contagis de covid-19 dels quals es té constància, tots ells del desembre de 2019: dels 174 casos estudiats, 155 eren a Wuhan. Dels casos que no tenien relació amb Huanan, perquè no eren compradors ni venedors d'aquest mercat, la recerca ha descobert que quasi tots eren persones que vivien en un radi de pocs carrers al voltant de Huanan. "Això dona suport a la idea que el mercat va ser l'epicentre de l'epidèmia", afirma Michael Worobey, cap de l'equip i investigador de la Universitat d'Arizona.

L'estudi també va analitzar escovillons que van prendre mostres de les superfícies del mercat de Huanan, com els terres i les gàbies d'animals, després que el mercat fos clausurat. Les mostres que van donar positiu per SARS-CoV-2 van ser les que estaven en les parades on es venien animals vius.

Un segon estudi, en aquest cas liderat per investigadors de la Universitat de Califòrnia, va fer una anàlisi de les dades genòmiques d'aquests primers casos detectats de SARS-CoV-2 i va concloure que els dos llinatges diferents detectats del virus van saltar dels animals als humans en dos episodis separats dins del mateix mercat. Els dos estudis aporten proves, doncs, que la primera infecció humana de covid-19 es va transmetre d'animals a humans en el mercat de Huanan, a Wuhan, probablement després que algun d'aquests animals –s'hi venien guineus, teixons i ossos rentadors, entre altres– s'infectés per la transmissió d'un ratpenat, que és l'hoste habitual dels coronavirus.

stats