Combatents sirians per lluitar amb l'exèrcit de Putin a Ucraïna

Comença el reclutament amb el règim aliat de Baixar al-Assad

3 min
Membres de les forces ucraïneses preparen menjar enmig de la invasió russa d'Ucraïna, prop de Demydiv

Enviada especial a Odessa (Ucraïna)La invasió russa d'Ucraïna es fa cada cop més cruenta, i també augmenten les baixes al bàndol del Kremlin. Aquest divendres el president rus, Vladímir Putin, ha cridat a l'allistament de voluntaris del Pròxim Orient, i ja ha obtingut resposta des de Síria. No en va el règim de Baixar al-Assad és el seu gran aliat a la regió i, a més, li deu la supervivència per la intervenció decisiva de l'aviació russa en l'esclafament sagnant de la revolució del 2011.

Fa setmanes que hi ha rumors sobre el reclutament de combatents sirians en suport de l'exèrcit rus, però ara n'han emergit les proves. A Facebook s'han publicat anuncis per reclutar "combatents sirians amb experiència en rols de combat" per a una "missió a l'estranger". S'ofereix una retribució de fins a 3.000 euros –l'equivalent a 7,5 milions de lliures sirianes, una suma molt elevada en un país que pateix un duríssim hivern en plena devastació econòmica– "en funció de les habilitats i experiència", i s'especifica que és un "desplegament per a Ucraïna". El missatge s'ha difós en grups de soldats de la Quarta Divisió Armada, una de les més importants de l'exèrcit sirià.

En una reunió televisada amb el seu ministre de Defensa, Serguei Xoigú, Putin li ha ordenat: "Si trobes que hi ha gent que vol ajudar la població del Donbass, per voluntat pròpia, no per diners, els hem de donar el que necessiten i ajudar-los a arribar a la zona de conflicte". Xoigú ha dit que compten amb 16.000 voluntaris del Pròxim Orient preparats per enrolar-se, sense especificar a quin país són. Curiosament, el president ucraïnès, Volodimir Zelenski, ha donat la mateixa xifra d'efectius en el que ell anomena la "Legió Internacional".

No seria el primer cop. El grup Wagner, un contractista militar privat lligat al Kremlin, ja ha reclutat combatents sirians per lluitar a la guerra de Líbia. Tampoc es tracta d'una operació que el Kremlin vulgui amagar: aquest mateix divendres el ministeri de Defensa rus ha publicat un vídeo on es veuen combatents armats amb banderes russes i del règim sirià cridant que donaran la sang per Al-Assad i portant cartells amb la lletra Z, que llueixen molts vehicles militars que participen en la invasió d'Ucraïna, en referència al lema "Za pobedu" (Per la victòria).

El reclutament d'estrangers és una altra evidència de com els plans del Kremlin d'una guerra llampec a Ucraïna no s'estan complint i de fins a quin punt té un preu per a Putin la mort de molts soldats russos a Ucraïna (uns 4.000 en dues setmanes d'ofensiva, segons les estimacions més conservadores). El règim de Baixar al-Assad va ser un dels primers a reconèixer la independència de les autoproclamades repúbliques del Donbass, a l'est d'Ucraïna, i també ha donat suport a la invasió com una "correcció de la història". Alhora Damasc ha escenificat manifestacions al carrer en suport del Kremlin.

No queda clar fins a quin punt l'enviament de soldats o mercenaris sirians a Ucraïna pot afeblir el règim de Baixar al-Assad ara que el país tem especialment l'augment de preus de productes bàsics, com la farina, i ha vist caure en picat la seva producció de gla, un 60% només l'any passat. Enmig de la terrible crisi humanitària que viu Síria enfonsada en la dictadura i la guerra amb què el règim d'Al-Assad va respondre a la reivindicació d'un canvi democràtic, el pitjor enemic dels sirians pot ser ara la fam.

stats