Pròxim Orient

Colons incendien pobles palestins a Cisjordània i Netanyahu imposa la pena de mort per terrorisme

Polèmica per la trobada entre responsables de seguretat d'Israel i l'Autoritat Palestina, en plena escalada, a Jordània

2 min
Restes de vivendes i cotxes palestins incendiats pels colons a Hawwara, prop de Nablus.

BarcelonaMultituds de colons han atacat aquest diumenge a la nit pobles palestins a Cisjordània, on han incendiat cases amb gent a dins, conreus, botigues i cotxes. Els assalts, en revenja per la mort a trets de dos colons a mans d'un palestí diumenge, han deixat un mort i gairebé 400 palestins ferits. Tot ha passat davant la passivitat de l'exèrcit israelià, que no ha fet res per frenar els colons, a qui el govern de Benjamin Netanyahu, en coalició amb la ultradreta, ha promès armar i legalitzar els seus assentaments en terra palestina.

Segons la Creu Roja, almenys 35 cases han estat totalment destruïdes pel foc, i una quarantena més han patit destrosses parcials. Més de 100 cotxes han quedat calcinats en la ràtzia, que ha durat hores.

Els aldarulls van començar al poble de Huwara, a prop de Nablus, després que un palestí matés a trets dos colons. Segons la cadena israeliana Channel 12 News, nou famílies palestines van haver de ser rescatades del foc a casa seva. Les víctimes han relatat que els colons, cridant en hebreu, trencaven els vidres de les finestres i llançaven a dins pneumàtics en flames. Almenys un vehicle de bombers enviat a apagar el foc i algunes ambulàncies que transportaven ferits també van ser atacats.

"Les nostres vides corrien perill, i els soldats israelians es van quedar allà parats, pendents només de protegir els colons", relatava Fida Hamad, veïna de Huwara, al portal Middle East Eye.

Aida Touma-Suleiman, diputada palestina a la Knesset, el Parlament israelià, ha acusat els colons d'actuar "amb l'estat d'ànim d'un govern feixista" i ha explicat que ha demanat "a diversos ambaixadors que intervinguin". Uns 475.000 colons viuen en assentaments a Cisjordània que han estat legalitzats per Israel però que són contraris al dret internacional. Uns 2,9 milions de palestins viuen en aquest territori, i dos milions més a la franja de Gaza.

Pena de mort

El primer ministre israelià Benjamin Netanyahu ha anunciat en un comunicat que el Parlament ha aprovat una llei per imposar la pena de mort als palestins acusats de terrorisme. "En aquest dia difícil en què dos israelians han estat assassinats en un atac terrorista palestí, no hi ha res més simbòlic que aprovar una llei de pena de mort per als terroristes".

El d'ahir és només l'últim episodi de l'escalada de violència que es viu als territoris palestins ocupats, que ha deixat 62 palestins morts a mans de les forces armades israelianes aquest any i almenys 167 l'any passat, xifres que no es veien des de la Segona Intifada.

Polèmica cimera de l'Autoritat Palestina i Israel

Després de l'assalt de l'exèrcit israelià a un mercat de Nablus, que va deixar onze palestins morts i una vuitantena de ferits de bala, responsables de seguretat del govern d'Israel i de l'Autoritat Palestina s'han reunit al luxós ressort del mar Roig d'Aqaba, a Jordània, per mirar de controlar la situació, que també s'ha escapat de les mans de la policia i de les faccions tradicionals palestines, amb l'emergència de nous grups armats que no se subordinen a la seva disciplina.

La delegació palestina i la israeliana, que s'han trobat amb la mediació dels Estats Units, Egipte i Jordània, s'han compromès a una "desescalada". Diverses faccions i activistes es van manifestar ahir als carrers de Ramal·lah contra l'Autoritat Palestina i la seva col·laboració en matèria de seguretat amb Israel.

stats