Rússia

On és Navalni? Els seus col·laboradors diuen que va desaparèixer fa sis dies

L'opositor rus no ha comparegut a una vista judicial i els seus aliats diuen que pateixen per la seva salut

ARA
2 min
Navalni seguint un dels seus judicis des de la presó

BarcelonaL'opositor rus Aleksei Navalni ja no és a la colònia penal IK-6 de Melejovo, a la regió de Vladímir, a l'est de Moscou. Ha estat traslladat a un lloc del qual no s'ha informat, segons els seus col·laboradors, que han denunciat que fa gairebé una setmana que no saben res d'ell.

Els seus advocats tampoc no han pogut localitzar-lo a la presó i Navalni no ha comparegut a una vista judicial prevista per a aquest dilluns, en la qual s'havien d'examinar les seves queixes pel tracte rebut a la presó. Navalni sol aparèixer de manera telemàtica als diversos fronts judicials que té oberts i com que en aquesta ocasió no ho ha fet el seu entorn s'ha alarmat. "Acaben de dir-li al seu advocat que el pres Navalni ja no és a la presó", ha escrit a X Kira Iarmix, una de les seves aliades, que ha afegit que els funcionaris de la presó no han volgut revelar el nou parador de l'opositor. La setmana passada ja van impedir a un dels seus advocats visitar-lo.

Segons Iarmix, des de la presó han justificat la seva absència per "problemes tècnics", però la portaveu ha expressat la seva preocupació per l'estat de salut de Navalni, que tem que hagi empitjorat.

Crida a votar en contra de Putin

Navalni compleix una sentència de gairebé trenta anys i ja fa més de dos anys que està empresonat en unes condicions penitenciàries extremes pels càrrecs més greus "d'extremisme", "rehabilitació del nazisme" i "corrupció de menors". L'opositor rus va demanar des de la presó el 7 de desembre el vot en contra del president, Vladímir Putin, a les eleccions del 17 de març del 2024. "Aquell dia cridem tothom a les urnes per votar en contra de Vladímir Putin. Això es pot fer posant una creu a la casella de qualsevol altre candidat", va escriure al seu canal de Telegram.

Navalni i els seus aliats també van obrir la pàgina web Neputin.org (Rússia sense Putin) per donar força a la petició. "Per a Putin les eleccions són un referèndum per aprovar les seves accions, per aprovar la guerra", escrivien. Vint-i-quatre hores després del llançament de la pàgina, Rússia la va bloquejar.

La reforma constitucional del 2020 permet a Putin exercir dos mandats presidencials més, de sis anys cadascun. En una cerimònia amb militars russos que combaten a Ucraïna, Putin va confirmar divendres que presentarà la seva candidatura a la reelecció.

stats